Politie Haaglanden

Extra persbericht 20 oktober

Haaglanden, 20-10-2009

Aangehouden na dollemansrit

Dronken bestuurder veroorzaakt vijf aanrijdingen

Politie Haaglanden hield dinsdag 20 oktober een 55-jarige man uit Nieuwkoop aan, nadat hij vijf aanrijdingen op rij veroorzaakte en doorreed. Niemand raakte gewond.

Rond 14.10 uur veroorzaakte de man bij een stoplicht op de N11 een kop-staartbotsing waarbij twee autos waren betrokken. Hierna reed hij door de A4 op, waar hij ook een aanrijding veroorzaakte. Nadat hij de afslag Leidschendam had genomen, veroorzaakte hij op de N14 de derde aanrijding. Eenmaal in Den Haag vonden nog twee aanrijdingen plaats op de Nieboerweg en de Houtrustbrug. Op de ZHB-Hoven kon hij niet meer verder en eindigde rond 14.45 uur zijn dollemansrit.

Na de eerste aanrijding zetten meerdere wagens van politie Hollands-Midden en Haaglanden de achtervolging in. Ook de helikopter werd daarbij ingezet. Op datzelfde moment zagen twee medewerkers van Bureau Communicatie van Politie Haaglanden op de Laan van Meerdervoort een auto rijden, die met hoge snelheid en een volledig kapot gereden achterband stoplichten en geslotenverklaringen negeerde. De twee medewerkers, die in een onherkenbare politieauto reden, bleven achter de auto rijden en belden de meldkamer. Ze gaven constant hun positie door alsmede het kenteken van de auto. Het bleek te gaan om de man naar wie gezocht werd, omdat hij betrokken zou zijn bij de reeks aanrijdingen. Meerdere surveillancewagens luisterden mee en sloten zich bij de achtervolging van de twee communicatiemedewerkers aan. Op de ZHB-Hoven reed de man zichzelf uiteindelijk klem en stapte uit. De communicatiemedewerkers parkeerden hun auto achter hem, waardoor hij geen kant meer op kon. Terwijl de man over zijn eigen auto urineerde, konden toegesnelde agenten hem aanhouden.

De Nieuwkoper is overgebracht naar een politiebureau, waar hij een alcoholtest moest afleggen. Hij blies 880 ugl., dat is vier maal de toegestane hoeveelheid. Hij is ingesloten en wordt verhoord.