Gemeente Leidschendam-Voorburg


Onderzoek sportaccommodaties

De Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk heeft deze week een rapport uitgebracht over het beheer en onderhoud van sportaccommodaties in deze gemeenten. In het rapport staan de uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de rekenkamercommissie is uitgevoerd door het onderzoeksbureau DSP-groep in Amsterdam. De rekenkamercommissie wilde meer inzicht hebben in de doeltreffendheid en doelmatigheid van het sportaccommodatiebeleid, de uitvoering van beheer en onderhoud en de manier waarop de gemeenteraad hierover wordt geïnformeerd. Het accommodatiebeleid is namelijk de kern van het gemeentelijke sportbeleid. Gemeenten kennen echter diverse organisatievormen voor sportaccommodaties die ieder weer verschillende juridische en financiële aspecten hebben.

Enkele conclusies
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in beide gemeenten geoperationaliseerde doelen en structurele monitorgegevens goeddeels ontbreken, waardoor het niet lukt voldoende inzicht te krijgen in de manier waarop de gemeenten hun doelen behalen en welke invloed de keuze van de beheersvorm daarop heeft. De rekenkamercommissie concludeert dat in beide gemeenten het sportaccommodatiebeleid in het algemeen en de organisatie van het beheer en onderhoud in het bijzonder op een aantal punten niet doeltreffend en doelmatig genoeg zijn. De commissie besluit het onderzoek met enkele aanbevelingen.

Functie rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie die de gemeenteraden van Leidschendam-Voorburg en Rijswijk ondersteunt bij hun controlerende taak. De commissie is in 2006 ingesteld door deze gemeenteraden. De rekenkamercommissie onderzoekt of de gemeente efficiënt beleid voert, of met dat beleid de beoogde doelen worden bereikt en of dat beleid wel rechtmatig is. Hiermee verhoogt de commissie de kwaliteit van het gemeentebestuur en levert zij een bijdrage aan het functioneren van de lokale democratie. De rekenkamercommissie bepaalt ieder jaar naar welke onderwerpen een onderzoek zal worden ingesteld. De colleges van burgemeester en wethouders krijgen de mogelijkheid om op de inhoud van een onderzoeksrapport te reageren, waarna het rapport naar de gemeenteraden wordt verstuurd.