VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 21 oktober
2009/082/MvB

Nieuw meetinstrument verbetert kwaliteit opleiding

Artsen in opleiding tot specialist (aio's) leren voor een belangrijk deel hun vak op de werkvloer. Klarke Boor, arts in opleiding tot gynaecoloog, ontwikkelde een meetinstrument dat laat zien dat niet alleen fysieke omstandigheden bijdragen aan een goede opleiding geneeskunde, maar juist ook het werkklimaat op de verschillende ziekenhuisafdelingen een grote rol speelt bij de ontwikkeling tot specialist. Zij promoveert vrijdag 23 oktober bij VU medisch centrum

Er is nog weinig bekend over hoe praktijkleren echt verloopt. Boor onderzocht een groot aantal bronnen op dit terrein. Op basis van deze resultaten ontwikkelde Boor een nieuwe vragenlijst, de Dutch Residency Educational Climate Test (D-RECT). De meetmethode D-RECT blijkt in staat betrouwbare en valide uitspraken te doen over opleidingsklimaten. Opvallend is dat niet alleen 'het geplande onderwijs' van grote invloed is, maar dat met name het dagelijkse meewerken in de praktijk in belangrijke mate bepaalt wat mensen echt van de opleiding vinden.

Factoren die aio's van belang vinden zijn onder meer de mate en vorm van supervisie in de dagelijkse praktijk, de benaderbaarheid van supervisoren, de samenwerking met het team en collegae en hoe het werk aansluit bij de kundigheid van de aio's.

Met behulp van de meetmethode D-RECT kunnen opleidingen meer inzicht krijgen hoe een afdeling functioneert en op welke manier de aio's nog beter begeleid kunnen worden. Op dit moment wordt gekeken of de meetmethode landelijk ingezet kan worden als kwaliteitsindicator voor de opleiding tot specialist.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Maartje van Boekel (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (