Gemeente Heemskerk


woensdag, 21 oktober 2009

Gemeentelijke monumentenlijst Heemskerk uitgebreid

De gemeente Heemskerk heeft de gemeentelijke monumentenlijst met 22 monumenten uitgebreid. Cultureel Erfgoed Noord-Holland in Haarlem heeft in opdracht van de gemeente onderzocht welke karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle woningen voor deze lijst in aanmerking komen.

Ook andere waardevolle objecten, zoals kapbergen, een complex bejaardenwoningen, de begraafplaats bij de Dorpskerk en een voormalige tabaksschuur zijn op hun geschiktheid voor de gemeentelijke monumentenlijst onderzocht. Het huidige onderzoek is een aanvulling op de gemeentelijke monumentenlijst die is samengesteld in 2002. De lijst met objecten die nu onderzocht zijn op cultuurhistorische waarden is vastgesteld op basis van gegevens van ondermeer de Historische Kring Heemskerk.

Het herzien van de gemeentelijke monumentenlijst is onderdeel van het recent vastgestelde monumentenbeleid. Het doel van dit beleid is het behouden en versterken van de cultuurhistorische waarden van Heemskerk. Het beleid bevat criteria op grond waarvan de gemeente aan woningen en objecten al dan niet een monumentenstatus toekent. De cultuurhistorische waarde voor de gemeente Heemskerk is van doorslaggevend belang geweest. Plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst betekent dat de objecten onder werking van de Erfgoedverordening Heemskerk 2009 en de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2009 vallen. De eigenaren van de gemeentelijke monumenten kunnen aanspraak maken op subsidie voor restauratie en onderhoud van het monument. Daarnaast wordt het abonnement op de Monumentenwacht gesubsidieerd, waarmee eigenaren zich ondersteund weten bij de instandhouding van het pand. De uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst is te vinden op deze website.

---