Gemeente Rhenen


,,Het gebruik van plastic verpakkingsafval in de huishouding is groot

21 oktober 2009 - De gemeente Rhenen start met de huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingsafval.

De inwoners kunnen voortaan plastic verpakkingsafval zoals plastic flessen, shampoo- en wasmiddelenflacons, plastic tassen, plastic bekertjes en sausflessen apart aanbieden. ,,Als je er op let, gebruik je in de huishouding veel meer plastic verpakkingsafval dan je denkt, weet wethouder Ad van Hees uit eigen ervaring.

Vanaf 1 december 2009 haalt de gemeente plastic verpakkingsafval eens in de maand (op een woensdag) gratis aan huis op. ,,Het enige wat wij van de mensen vragen, is om het plastic verpakkingsafval apart te houden en in de zakken, die iedereen binnenkort krijgt van de gemeente, op te sparen. Daarbij zit ook een kalender, waarop staat wanneer de volle zakken aan de straat gezet kunnen worden. Ook krijgt iedereen een zogenaamde pack-bag, die u bij de zakken gebruikt kunnen worden.

Verpakkingsafval

De inwoners betalen niets voor het ophalen van het plastic verpakkingsafval. Een bijkomend voordeel, zeker net zo belangrijk, is dat er minder restafval overblijft om in de grijze container te doen. ,,Ik verwacht, dat de kosten van het reinigingsrecht in de toekomst omlaag kunnen. Al het plastic verpakkingsafval, dat op deze manier gescheiden wordt ingezameld, wordt gerecycled in Duitsland. Hierdoor zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig. Het gerecyclede materiaal komt terug als plastic korrels, als een basis product op de internationale markt.

Het inzamelen van plastic is goedkoper dan verbranden, aldus wethouder Van Hees. ,,De gemeente ontvangt een vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezameld plastic verpakkingsafval en bespaart de kosten voor verbranding. Daarmee betalen wij vervolgens de inzameling. Als het een succes wordt, kan het er toe leiden dat de afvalstoffenheffing omlaag kan.

Soorten

Plastic verpakkingsafval komt voor in vele soorten en maten. Denk maar aan flessen met daarin: shampoo, badschuim, wasverzachter, wasmiddel, make-up en drank (de niet-statiegeld flesjes). ,, En wat dacht u van de zakken en folies verpakt om brood, kaas, vlees, groente en fruit. Maar ook de plastic verpakking om speelgoed, kerstkaarten en alle andere artikelen die met enige regelmaat in de winkel worden gekocht.

,,Je staat verbaasd over de hoeveelheid plastic verpakkingsafval dat per huishouden (onbewust) wordt gekocht bij de aanschaf van producten. Misschien wel vijftig procent van al uw restafval bestaat uit plastic verpakkingsafval. Al dit afval wordt nu apart aan huis opgehaald.

Vervuiling

Heel belangrijk in dit recyclingproces is dat er zo min mogelijk vervuiling voor komt, stelt wethouder Ad van Hees. ,,Andere soorten plastic, zoals chipszakken, speelgoed, stoelen, tandenborstels en dergelijke mag u niet in de zak aanbieden. Ook de tetrapakken waar melk, appelsap en vla in zit, mogen niet in de zak. Het gaat enkel om plastic verpakkingsafval. Bij te veel vervuiling wordt het afval afgekeurd. In dat geval moet de gemeente de kosten van verwerking betalen in plaats van dat we een vergoeding ontvangen.

Met de bijgeleverde zakken kunnen de inwoners de eerste maanden vooruit. ,,Per week heb je waarschijnlijk ongeveer een halve tot één zak nodig. Als de zakken op zijn, kunt iedereen nieuwe ophalen. Hoe dat precies geregeld gaat worden, wordt nog gepubliceerd via de gemeentepagina, besluit Van Hees.