Gemeente Gilze en Rijen

Gemeente hield regionale themabijeenkomst onderwijs en integratie

De gemeente, stichting Palet en Forum hielden op woensdagmiddag 14 oktober op basisschool De Vijf Eiken in Rijen een succesvolle themabijeenkomst onderwijs en integratie. Vertegenwoordigers van Brabantse gemeenten, het ministerie van VROM en het onderwijsveld ontmoetten elkaar om ervaringen over de gemeenschappelijke integratieagenda uit te wisselen.

Om de dag in te leiden liet de gemeente haar aanpak van onderwijsachterstanden zien door middel van een video. Een duidelijke registratie van wat er op de werkvloer gebeurt.

Marylin Haimé, directeur Inburgering en Integratie van het ministerie van VROM verzorgde een inleiding op het thema. Vervolgens stonden er drie workshops op de agenda. Deze gingen over de volgende onderwerpen:


· mentoring
De gemeente Gilze en Rijen is een van de weinige plaatsen in Brabant waar op bijna alle basisscholen een mentoringproject draait. Mentoring wordt hier niet alleen ingezet om leerresultaten te verbeteren, maar ook als middel om de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs te versoepelen. In deze workshop kwam de dagelijkse praktijk tot leven.


· segregatie binnen het basisonderwijs
Deelnemers hoorden meer over een landelijke pilot in vier gemeenten om segregatie in het basisonderwijs tegen te gaan.


· voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
Voor kinderen met een (dreigende) taalachterstand worden er op de peuterspeelzalen speciale educatieprogramma's aangeboden. Deelnemers wisselden ervaringen uit.

Het Ministerie van VROM neemt de resultaten van onder andere deze middag mee om landelijk beleid vorm te geven.

(Foto Dagpauwoog Design, Margot Wijbrans)

Datum bericht: 21 oktober 2009