Royal Haskoning


De Weg van de Toekomst komt in Oss

21-10-2009

Royal Haskoning Architecten heeft in samenwerking met landschapsarchitect Paul Roncken en beeldend kunstenaar Wim Korvinus (BKKC) een ontwerprichtlijn gemaakt voor de nieuwe N329, de `Weg van de Toekomst', in opdracht van de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant. Het ontwerp voorziet in een aantal bijzondere viaducten en fietstunnels, en doet ingrijpende voorstellen voor het landschap en de beeldende kunst naast de N329. Het streven is een weg te realiseren die CO2-neutraal is en de lokale identiteit versterkt.

De N329 loopt vanaf de rijkswegen A50/A59 tot aan de Maas en vormt een belangrijke verbinding in het regionale hoofdwegennet. Het is een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad Oss en belangrijk als ontsluitingsweg voor de bedrijven langs de N329. Door de reconstructie zal de bereikbaarheid van die bedrijven sterk verbeterd worden. In de reconstructie staan duurzaamheid en innovatie centraal. Er komen enkele vernieuwende toepassingen op het gebied van energie, infrastructuur, milieu, kunst en ruimtegebruik.

Alle kunstwerken in het tracé vormen tezamen een sterke eenheid, waarin vorm, techniek en ecologie geïntegreerd zijn ontworpen. De automobilist en de fietser zullen zich voor even in een futuristische wereld begeven. Een wereld waarin vloeiende en continue lijnen en lichte materialen het beeld bepalen. Gefabriceerd met oog voor toekomstig hergebruik en aanpassingen.

Ook is veel aandacht besteed aan het ontwerp van de zij- en middenberm. Deze staat in het teken van de gezondheid van de omgeving. De weg van de toekomst hoort zijn eigen vervuiling direct te verwerken. De bermen bestaan uit een combinatie van inheems plantmateriaal, gebiedseigen water en mineraalgesteente als olivijn om daarmee o.a. CO2-omzetting en verwerking van zware metalen te realiseren; bestaande bossen worden zodanig beheerd dat zij optimaal als fijnstoffilter functioneren.

Beeldend is de weg bijzonder door een nieuw stadspark dat met de 2500 te verplanten bomen direct gestalte krijgt, diepe insneden met kunstobjecten in de huidige Herperduin, een benzinestation gericht op toekomstige brandstoffen, een `groen' bedrijventerrein met een gezicht naar de weg, prikkelende informatiepunten en een binnenhaven als beeldbepalende ontmoetingsplek.

De nieuwe N329 zal veel bijzondere innovaties kennen die ruim buiten de directe belijning van de weg merkbaar zullen zijn. De "Weg van de Toekomst" verlost zich daarmee van haar clichématige hang naar technologische vernieuwing en beweegt zich in een richting waarbij technologie, humaniteit en ecologie in elkaars verlengde werken.