Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoord op

Kamervragen over oormerkweigeraars

> Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG
Dienst Regelingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer Laan van Nieuw Oost-Indië 131- der Staten-Generaal 133
Postbus 20018 2593 BM DEN HAAG
Postbus 20401 2500 EA DEN HAAG 2500 EK DEN HAAG www.minlnv.nl

Onze referentie DR/2009/4838 Uw referentie 2009Z17988

Datum 21 oktober 2009

Betreft Kamervragen over oormerkweigeraars

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op de vragen van het lid Polderman (SP) met betrekking tot de oormerkweigeraars.


1 + 3
Kunt u als medewetgever van Nederland en niet als wethouder van Europa een antwoord geven op de vraag of u het billijk vindt dat door de toepassing van Europese regelgeving Nederlands oormerkweigeraars een dubbele prijs betalen voor hun opvatting dat oormerken ongewenst en ongezond zijn?1

Indien volgens de Europese regels geen uitzondering valt te maken voor oormerkweigeraars bent u dan bereid zich, als vertegenwoordiger van Nederlandse belangen in Europa, in te spannen om die regels als zodanig te wijzigen? Zo nee, waarom niet?

Ik ben verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de Europese regelgeving. Hieraan geef ik uitvoering in het door mij gevoerde beleid. Zoals ik reeds eerder in twee sets Kamervragen (Aanhangsel Handelingen 2007-2008, nr. 1774 en 2009- 2010, nr. 34) heb aangegeven, is het niet mogelijk om af te wijken van de randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor GLB-subsidies, zoals de bedrijfstoeslag.


1 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 34


2

Kunnen oormerkweigeraars op grond van het feit dat ze tegen meerkosten voldoen aan alle verplichtingen die daaruit voortvloeien, en door de Algemene Inspectie Dienst (AID) zijn gedoogd als erkend oormerkweigeraar, bij invulling van

het registratieformulier niet volstaan met het aankruisen van het vakje `ja' bij de

vraag of de dieren zijn voorzien van oormerken, mede gelet op het kleine aantal waarom het gaat?2 Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de oormerkweigeraars hierover informeren en hen desnoods begeleiden bij het invullen van het formulier?

Het genoemde formulier "Rapport Fysieke controle I&R Runderen" wordt niet door de houder, maar door de AID ingevuld. De vraag of de dieren zijn voorzien van oormerken kan niet met "Ja" worden beantwoord als de oormerken niet zijn aangebracht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


2 Betreft het rapport "Fysieke controle I&R runderen"met in kolom eindresultaat bij vraag nr. 38 slechts de keuze Ja / Nee.


---- --