Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 21 oktober 2009

Haagse Hogeschool, gemeente Wijchen en Aramis AlleeWonen finalisten NET-Trofee

Drie finalisten maken nog kans op de NET-Trofee 2009, de landelijke prijs voor energiezuinig wonen en werken van het ministerie van VROM/WWI. De jury selecteerde uit dertien genomineerde projecten de Haagse Hogeschool, gemeente Wijchen en woningcorporatie Aramis AlleeWonen. De winnaar van de Nationale Energie Toekomst-Trofee wordt op 4 november bekendgemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres `De markt in beweging' in Rotterdam.

De NET-Trofee beloont het meest inspirerende project op het gebied van energiezuinig wonen en/of werken. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden. Half september selecteerde de jury al dertien genomineerden uit in totaal 38 inzendingen.

De jury
De jury bestaat uit de drie finalisten van vorig jaar: directeur Flip Verwaaijen van TNT Real Estate, wethouder Wim van Maanen van de gemeente Veenendaal en directeur Truus Sweringa van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten, de winnaar van vorig jaar. Ze heeft bij de keuze voor de finalisten vooral gekeken naar innovatieve, maar ook herhaalbare, duurzame energieoplossingen. Naast het directe effect vindt zij het minstens zo belangrijk dat de projecten een aanzet geven om duurzaamheid binnen deze bedrijven structureel aan te pakken. Juryvoorzitter Truus Sweringa, directeur van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten, en winnaar van de NET- Trofee 2008, vindt het niveau van de inzendingen hoog. "De drie finalisten sprongen er uit vanwege hun inspirerende en verrassende karakter."

De drie finalisten

Haagse Hogeschool, Delft
De Haagse Hogeschool zette een nieuwe dependance neer in Delft, `de meest duurzame hogeschool van Nederland'. Onder meer warmtepompen, collectoren in de rijbaan en het parkeerdek, zeer energiezuinige verlichting en een innovatief regelsysteem dat de energievraag optimaal stuurt, zorgen voor een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten: circa 55.000 euro. De reductie van de CO2-uitstoot is 65%.

Gemeente Wijchen, Wijchen
De Gelderse gemeente Wijchen realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. De wensen van de gebruikers van de sporthal (o.a. scholen, verenigingen) worden geprogrammeerd en in werking gezet door de elektronische sleutel die iedere gebruiker krijgt. Doordat gebruikers niet méér verlichting, verwarming, ventilatie en douchefaciliteiten krijgen dan ze zelf noodzakelijk vinden, is de sporthal veel zuiniger.





Aramis AlleeWonen, Roosendaal
Woningcorporatie Aramis AlleeWonen realiseerde 3 duurzame `proefwoningen', waarbij gemiddeld 700-900 m3 gas per woning per jaar wordt bespaard. De traditionele rijwoningen, waarvan er in Nederland vele duizenden staan, zijn verbouwd volgens de principes van het passiefhuis-concept, waarbij isolatiemaatregelen handig zijn benut om de woningen ook een frisse, moderne uitstraling te geven. Uiteindelijk moeten in totaal 264 bestaande woningen duurzaam worden gerenoveerd, wat leidt tot een CO2-reductie van 60-80%.

Finale
De drie finalisten presenteren zich op 4 november tijdens het Meer Met Minder- Congres `De markt in beweging' in Rotterdam. Op dit congres staan de ontwikkelingen in de energiebesparingsmarkt centraal. Leon van Halder, directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie, zal de NET-Trofee 2009 uitreiken.

Over de NET-Trofee
Het ministerie van VROM wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing wordt bereikt.

Over SenterNovem
De organisatie van de NET-Trofee is in handen van SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie van het ministerie van Economische Zaken. Eén van de programma's van SenterNovem is `Kompas, energiebewust wonen en werken', dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM. Dit programma heeft als doel bij te dragen aan de doelstellingen van `Schoon en Zuinig' voor vermindering van de CO2- uitstoot in de gebouwde omgeving. Kompas richt zich op professionele partijen in de bouw en gaat vooral uit van de mogelijkheden bij doelgroepen in de markt. Het accent van het programma ligt op grootschalige inzet van beproefde instrumenten om de CO2- uitstoot van de gebouwde omgeving te verminderen. Voor meer informatie zie: www.senternovem.nl/kompas.

Informatie voor de redactie,