Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Strategie nationale veiligheid

Scenario's Nationale Risicobeoordeling 2008/2009

21 oktober 2009

De scenario's in deze bundel zijn onderdeel van de nationale risicobeoordeling (NRB). De scenario's zijn specifiek voor deze NRB ontwikkeld, of zijn uitwerkingen van bestaande scenario's, zoals de overstromingsscenario's die ook door de Taskforce Management Overstromingen zijn gebruikt.

Het doel van deze scenario's is het creëren van een (gezamenlijk) gevoel en taal voor, toekomstige onzekerheden en factoren op het terrein van nationale veilighied, die van invloed zijn op beslissingen van nu. De scenario's zijn echter geen toekomstvoorspellingen, maar een verkenning van mogelijke ontwikkelingen op de middellange, dan wel lange termijn.

Daarnaast kunt u de scenario's in deze bundel betrekken bij uw voorbereiding op rampen en crises. Zij beschrijven mogelijke incidenten en worden door de rijksoverheid gebruikt bij haar voorbereiding en haar beleidsvorming. In de komende jaren wordt deze scenarioset uitgebreid met scenario's op andere onderwerpen of kunnen er op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten scenario's geupdate worden.

In hoofdstuk 1.2 wordt kort aangegeven wat het programma nationale veiligheid en de nationale risicobeoordeling inhouden en wat de eisen aan de opgestelde scenario's zijn.

Bestanden


* Scenario's Nationale Risicobeoordeling 2008-2009.pdf (2652 Kb)|Pdf-bestand Zie het origineel