Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Kunstprojecten in Zuidoost in de prijzen

21 oktober 2009

Op 17 oktober jl. werden de Dutch Design Awards uitgereikt. Urban Alliance kreeg de Dutch Design Award Beste product openbare ruimte voor de Moodwall. Demakersvan ontving de Toon van Tuijl Designprijs voor het hekwerk `Home Sweet Home'.

Functionele kunst
Demakersvan krijgen hun prijs voor het hekwerk `Home Sweet Home'. Zij maken het gekantkloste hekwerk van 1.200 strekkende meter lang in opdracht van stadsdeel Zuidoost voor het Bijlmer Sportpark. In het gevlochten stalen hekwerk worden patronen en decoraties verwerkt die samen de veelkleurigheid van de bewoners van Amsterdam Zuidoost verbeelden. Er worden zo'n 80 verschillende patronen en decoraties in het hek opgenomen die zijn geïnspireerd door de verschillende culturen in Zuidoost. Waar hekwerken over het algemeen worden geassocieerd met geslotenheid en afscheiding, realiseert `Home Sweet Home' juist een transparantie en verbinding naar de buitenwereld. `Home Sweet Home' wordt in of kort na de zomer van 2010 geplaatst.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport en Recreatie: "Een bijzondere plek verdient een bijzonder hek. De Award bevestigt dat het om een onalledaags ontwerp gaat. Ik ben blij dat we voor een kunsthek hebben gekozen. Zo laten we zien dat kunst ook functioneel kan zijn."

Speels, aantrekkelijk en veiligheidsbevorderend De Moodwall is een uniek kunstwerk dat sinds begin 2009 Zuidoost opsiert. Het is een 24 meter lange interactieve wand die dient als podium voor kunst en media onder de Bijlmerdreef. Als iemand langs de muur loopt, reageert het kunstwerk met licht, kleur en beweging. Urban Alliance kreeg de prijs omdat de Moodwall een sociaal probleem adresseert en tegelijkertijd bijdraagt aan een oplossing. De interactie tussen verlichting en passanten maakt de omgeving speels, aantrekkelijker en veiliger.

Portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Els Verdonk: "Dat een veiligere onderdoorgang op een mooie manier kan, wordt bewezen door de Moodwall. Het is fantastisch dat dit samenwerkingsverband in de prijzen valt. Een felicitatie waard!"

Aan de Moodwall werkten ondermeer Imagine IC, het Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost en de Hogeschool voor de Kunsten mee. Bij de ontwikkeling van toekomstige programmering worden naast culturele instellingen uit Zuidoost ook de omliggende bedrijven en bewoners betrokken.

Opdrachtgever voor de Moodwall is het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer. Financiers zijn het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, DIVV, ING Vastgoed, Ymere en de Dienst Gemeentebelastingen.
---