Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Subsidie van honderdduizend dollar voor Malaria Onderzoeksgroep

Publicatiedatum: 21 oktober 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Dr. Shahid Khan (Malaria Onderzoeksgroep, afdeling Parasitologie) heeft van de Bill & Melinda Gates Foundatoin de Grand Challenges Exploration (GCE) subsidie van honderdduizend dollar ontvangen. Hiermee gaat Khan onderzoeken of het mogelijk is om een malariavaccin te maken dat niet alleen mensen beschermt tegen een infectie maar tegelijkertijd de overdracht van de parasiet door muggen vermindert.

De meeste malariavaccins zijn gericht op bescherming van het individu of het beperken van de overdracht van de ziekte. Dr. Shahid Khan streeft met zijn onderzoeksgroep naar het maken van een vaccin dat beide eigenschappen in zich verenigt. Dit tweeledig vaccin belooft niet alleen een langdurige bescherming tegen malaria in individuen, maar beschermt tevens de samenleving door de overdracht van de ziekte door de mug te blokkeren. Het is voor het eerst dat een dergelijke benadering wordt geprobeerd.

Dit onderzoek bouwt voort op de ontwikkeling van een vaccin dat gebaseerd is op vaccinatie met verzwakte malariaparasieten. De Leidse Malaria Onderzoeksgroep heeft onder leiding van dr. Chris Janse laten zien dat het mogelijk is om de parasiet zo te verzwakken dat de levenscyclus stagneert in de lever, maar daar al wel een goede afweerreactie oproept. Dit kan door parasietgenen - en daarmee parasieteiwitten - die actief zijn in de lever, uit te schakelen. De ontwikkeling van een malariavaccin dat gebaseerd is op parasieten die verzwakt zijn door genetische modificatie wordt uitgevoerd binnen een door Topinstituut Pharma (TI-Pharma) gesubsidieerd project in samenwerking met Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Amerikaanse biotechbedrijf Sanaria.