Gemeente Waalwijk Waalwijk pakt roeivijver recreatiegebied t Hoefsven aan

Aanpak versterkt ecologische en recreatieve kwaliteiten gebied

De roeivijver in recreatiegebied t Hoefsven is de afgelopen jaren getroffen door de botulismebacterie die voor zuurstoftekort in het water zorgde. Het ondiepe en stilstaande water in de roeivijver zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van deze bacterie. Door het zuurstoftekort ontstond vissterfte in de roeivijver. De gemeente loste dit tekort steeds op door voor extra beluchting te zorgen. Een structurele oplossing voor het probleem is het uitbaggeren en daarmee dieper maken van de vijver. Hiermee is de gemeente Waalwijk inmiddels gestart. De firma Van Wijlen Cultuurtechniek uit Sprang-Capelle voert het werk in opdracht van de gemeente uit dat dit voorjaar afgerond moet zijn.

Werkzaamheden gestart
De planning is om in het najaar van 2009 de baggerwerkzaamheden uit te voeren en de natuurlijke oevers in het voorjaar van 2010 af te ronden. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Begonnen is om beschoeiingen te verwijderen en een kleine vijver achter de brug (tegen het hertenkamp) te baggeren/uit te diepen. Deze plas gaat bij het baggeren van de grote vijver dienst doen als opslagvijver voor vissen die van de grote plas worden afgevangen. Vanwege de dit jaar extreem lage waterstand is ervoor gekozen om nu bij laag water de twee kleine vijvers achter de bruggen aan te pakken en schoon te maken. Na het verhogen van de waterstand (ongeveer vijftig centmeter) wordt, door het overpompen van water uit de surfvijver, de grote plas gebaggerd. Dit baggeren gebeurt namelijk met een kraan op een ponton en zogenaamde transportboten (beunboten) die voldoende waterdiepte nodig hebben.

Zorgvuldig te werk
Om de ecologische en recreatieve kwaliteiten van het gebied te waarborgen en waar mogelijk te versterken heeft de gemeente voor het werk nauw overlegd met de visverenigingen in de gemeente Waalwijk (Maar Geduld Hebben, Visscherslust en H.S.V. De Maasmond) en natuurvereniging IVN De Waerdman. Dit heeft geresulteerd in een aanpak die ervoor gaat zorgen dat de werkzaamheden en de inrichting optimaal worden afgestemd op de aanwezige flora en fauna en de recreatieve functies van de roeivijver en de omgeving. De provincie Noord-Brabant en het Brabants Landschap stellen voor het werk een subsidie ter beschikking.

Werkzaamheden
Tijdens het werk wordt onder andere de roeivijver uitgebaggerd en op plaatsen verder uitgediept. Bovendien krijgen de oevers een meer natuurlijke uitstraling. De aannemer haalt hiervoor de oude beschoeiingen weg en maakt de oevers flauw, zoals eerder in het Waalwijkse Halvezolenpark is gedaan. Dit is vooral voor de verdere natuurontwikkeling van toegevoegde waarde.

Overlast
Met de aannemer de gemeente er alles aan om de overlast voor het gebied en de aanwezige recreanten tot een minimum te beperken. Alle geplande evenementen in het gebied kunnen tijdens de uitvoering van het werk gewoon doorgaan.

Publicatie datum 08-10-2009