HvA-alumnus wint Waterbouwprijs 2009

21/10/2009 14:36

Hogeschool van Amsterdam

Tijdens de jaarlijkse Waterbouwdag, die op 1 oktober 2009 plaatsvond in Breda, is de afstudeerscriptie van HvA-alumnus Frank Doves beloond met de Waterbouwprijs 2009. Frank is in 2009 afgestudeerd bij de specialisatie Watermanagement van de opleiding Civiele Techniek. Hij won de eerste prijs met zijn scriptie 'Dijkversterking Noordeinde. Veiligheid & bereikbaarheid', een ontwerp voor de verbetering van de dijk Noordeinde in Volendam.

Het toeristisch centrum van Volendam kampt al decennia met bereikbaarheidsproblemen. Bussen vol toeristen (twee miljoen toeristen per jaar) worden midden in het Havengebied op het terrein voor hotel Spaander afgezet. De aanvoerroute loopt van het dijkvak (Noordeinde) naar het terrein voor Spaander en gaat daarna door het Havengebied naar de binnenstad. Ter hoogte van het startpunt van de lintbebouwing ligt de weg op de kruin van de dijk waardoor de bussen voor de huizen langs rijden (circa 500 meter). Het traject heeft dus een bereikbaarheids- en een veiligheidsprobleem.

Om beide problemen op te lossen is een tunnelbak bestudeerd. De tunnel heeft een lengte van 500 meter en is geschikt voor één rijbaan. Met een verkeersregelinstallatie (VRI) wordt het verkeer afgewisseld. Daarvoor heeft de tunnel ruim voldoende capaciteit. De tunnelbak werkt als een damwandenscherm waardoor de grondwaterspiegel in de dijk niet stijgt. Deze oplossing voldoet het best aan de gestelde randvoorwaarden en de gecombineerde probleemstelling.

Uit het juryrapport: 'Hij heeft voor een complex probleem een creatief ontwerp gemaakt waarbij rekening moest worden gehouden met veiligheid, toegankelijkheid, maatschappelijke aanvaardbaarheid, beperkte ruimte en uitvoerbaarheid. De jury heeft waardering voor de hoge mate van detail en volledigheid waarmee hij te werk is gegaan.'

De Waterbouwprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de beste afstudeerders van hbo of Technische Universiteit in de richting Waterbouwkunde (of aanverwante studierichtingen). Het doel van de prijs is om studenten te stimuleren in dit vakgebied verder te gaan. De prijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Waterbouwers.





http://www.hva.nl