Witteveen en Bos

Mobiliteitsplan voor Riga en omliggende regio

In een consortium met NEA Transportonderzoek- en opleiding en HTM-Consultancy is Witteveen+Bos voor het Letse ministerie van Transport gestart met het 'Mobility Plan and Action Program for Riga and Pieriga'. Het totale projectbudget bedraagt 700.000 euro voor een doorlooptijd van een jaar.
Verkeersproblemen
Het projectgebied heeft een oppervlakte van 6.984 km² en omvat met ruim één miljoen inwoners 47 procent van de totale bevolking van Letland. Riga heeft een grote zeehaven en een internationaal vliegveld en vormt een belangrijk knooppunt voor internationale transportroutes. De stad heeft te maken met verschillende verkeersproblemen. Belangrijke knelpunten zijn planning en management van het openbaar vervoer en het (spoor)wegnetwerk, beperkte capaciteit van de oeververbindingen over de rivier de Daugava, verkeersonveiligheid en gebrek aan voorzieningen voor fietsers en voetgangers.

Varianten
Het project start met een analyse van de huidige situatie, inclusief de bestaande plannen. Op basis hiervan wordt de visie voor het mobiliteitsplan opgesteld. De derde fase bestaat uit de verkeersmodellering, waarmee knelpunten inzichtelijk worden gemaakt. Vervolgens worden varianten ontwikkeld voor het toekomstige verkeer en vervoersysteem. Deze varianten bestaan uit plannen voor alle vervoersmodaliteiten, de infrastructuur (waaronder haven en vliegveld) en management en organisatie. Eén voorkeursvariant wordt verder uitgewerkt. Voor deze variant wordt in de laatste fase een actieprogramma met maatregelen voor de eerste vijf jaar opgesteld. Een belangrijke doelstelling is de totstandkoming van een veilige en schone stad.

Uitdaging
Het opstellen van een mobiliteitsplan vraagt om een integrale aanpak en inzet van een groot aantal verschillende disciplines variërend van verkeersmanagement en -planning, verkeersmodellering en openbaar vervoer tot marketing, transporteconomie en milieutechnologie. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de overheid en de transportbedrijven. De planning is dat de activiteiten in de zomer van
2010 kunnen worden afgerond.