Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z19227

Vragen van de leden Van Vroonhoven-Kok en Atsma (beiden CDA) aan de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de nieuwe regels van Buma/Stemra. (Ingezonden 19 oktober 2009)


1
Bent u op de hoogte van het besluit van Buma/Stemra om de administratie van muziekgebruik bij koren en korpsen met ingang van 1 januari 2009 te veranderen? 1)


2
Is het waar dat verenigingen met terugwerkende kracht via internet moeten aangeven welke werken wanneer tijdens repetities en/of concerten werden uitgevoerd? Wat vindt u hiervan?


3
Wat betekent dit besluit van Buma/Stemra voor de administratieve lasten van koren en korpsen?


4
Heeft dit besluit financiële consequenties voor koren en korpsen? Moeten koren en korpsen door dit besluit meer gaan betalen?


5
Deelt u de mening dat door dit voornemen het draagvlak voor Buma/Stemra binnen de amateuristische muziekbeoefening opnieuw onder druk komt te staan?


6
Deelt u de mening dat vrijwilligersorganisaties waar mogelijk zoveel mogelijk moeten worden ontzien van regeldruk en financiële lasten? Zo ja, gaat u Buma/Stemra opdragen af te zien van de aangekondigde aanscherping van beleid? Zo nee, waarom niet?


7
Bent u bereid op korte termijn te inventariseren welke knelpunten nog meer worden gesignaleerd en met de betreffende koepels van koren en korpsen te streven naar collectieve en breed gedragen afspraken met Buma/Stemra?


1) Friesch Dagblad, 14 oktober 2009: "Muziekbond accepteert nieuwe regels Buma niet"