Groen!

Nieuwe Pax Electrica geen oplossing voor Belgische energiemarkt

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 21 oktober 2009 in "Klimaat en energie"

De Pax Electrica 1 en 2 uit het verleden (herfst 2005 en herfst 2006) hebben niet bijgedragen tot meer marktwerking of tot lagere prijzen op de Belgische energiemarkt. Het was dan ook geen Pax Electrica, maar een Pax Electrabel: het garandeerde de marktpositie van Electrabel. Groen! vraagt dan ook een nauwgezette analyse van de Pax Electrica 1 en 2 en vooral geen Pax Electrica 3, maar wel de nodige wettelijke initiatieven.

Een nieuwe pax geeft absoluut geen garanties dat Electrabel of Suez effectief de gemaakte afspraken zouden nakomen. De SPE zelf heeft twee weken geleden nog gezegd dat Electrabel de engagementen niet nakomt. "Overeenkomsten sluiten met energiegroepen is een techniek van 20 jaar geleden: betonneer afspraken in langlopende conventies die niet langs het parlement hoeven te passeren. Het is achterkamertjespolitiek, geen energiebeleid," aldus Tinne Van der Straeten van Groen!.

De regering wil de kerncentrales gebruiken als melkkoe voor haar begroting, maar gaat voorbij aan het feit dat Electrabel op die manier haar verstikkende greep op de energiemarkt blijft houden. Uiteindelijk wordt alleen Electrabel beter van een nieuwe overeenkomst, niet de regering, niet de hernieuwbare energieproducenten, niet de consumenten.

De regering moet de nodige wettelijke initiatieven nemen om het monopolie van Electrabel te breken, de nucleaire rente af te romen, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie te laten boomen. "Dat zou getuigen van een slagkrachtig energiebeleid. Beleid dat zorgt dat er meer spelers op de markt komen, die vooral investeren in hernieuwbare energie. Het monopolie van Electrabel verlengen door middel van een nieuwe Pax Electrica zoals de Regering Van Rompuy plant, betekent alleen jaren stilstand in plaats van vooruitgang," aldus Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger