Gemeente Smallingerland


Bezuinigingen komen eraan

De financiële vooruitzichten voor 2010 zijn gematigd positief. Voor de jaren daarna houdt de gemeente Smallingerland rekening met aanzienlijke bezuinigingen. Dat blijkt uit het Beleidsplan 2010-2013 dat het college van B&W aan de gemeenteraad voorlegt. Volgens dit beleidsplan heeft de gemeente voor de periode 2010-2013 ca. 1 miljoen structurele en EUR 15 miljoen eenmalige ruimte voor nieuw beleid. Het college heeft aan deze bedragen geen bestemming gegeven. Daarvoor acht het college de onzekerheden als gevolg van de economische crisis te groot. Het Rijk heeft aangekondigd vanaf 2011 aanzienlijk te moeten gaan bezuinigen. Welk effect die bezuinigingen zullen hebben op de gemeentelijke financiën is op dit moment onduidelijk. Maar dat er effecten op zullen treden en dat die aanzienlijk zullen zijn, lijkt hoogstwaarschijnlijk. Tegelijk met het beleidsplan heeft het college een verantwoording opgesteld van het gevoerde beleid in deze collegeperiode. Het beleidsplan en de verantwoording zullen op 10 november door de raad worden behandeld.

Lokale lasten
Het college stelt in het beleidsplan voor de OZB en de afvalstoffenheffing met 1,2% per jaar te laten stijgen. Dit is gelijk aan de verwachte ontwikkeling van lonen en prijzen. De rioolheffing stijgt voor eigenaren daarnaast met EUR 11 per aansluiting. Deze extra verhoging is in overeenstemming met eerdere besluiten van de raad over het Gemeentelijk Rioleringsplan.

Spoorlijn
De provincie heeft aan de gemeente een bijdrage gevraagd van EUR 24 miljoen in de aanleg van een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen. Het college heeft in april van dit jaar aangegeven bereid te zijn een voorstel daartoe aan de raad te willen doen. Daarbij kondigde het college aan deze bijdrage te willen financieren via een tijdelijke opslag op de OZB van gemiddeld ca. EUR 40 per jaar per woning. Dit komt overeen met een verhoging van 20% zoals die in het beleidsplan wordt genoemd. Een dergelijk voorstel zal zeer binnenkort aan de raad worden voorgelegd. In dit beleidsplan is met de voorgenomen extra verhoging van de OZB tarieven nog geen rekening gehouden.

Voor wie het hele beleidsplan 2010-2013 wil inzien, klik hier voor de pdf.

Zie het origineel