Achmea Groep


Lloyds Apotheken en Achmea sluiten contract

21 oktober 2009

LLOYDS Apotheken heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met de zorgverzekeraars van Achmea (o.a. Zilveren Kruis Achmea, FBTO, Avéro Achmea) en Agis met betrekking tot de levering van multisource middelen.

LLOYDS Apotheken heeft 65 eigendomsapotheken in Nederland en is onderdeel van het beursgenoteerde Celesio AG, een van de toonaangevende internationale handels- en service organisaties binnen de farmaceutische markt. "Samen met Achmea kunnen we nu afspraken maken over zorgdiensten, waar een gezonde vergoeding tegenover staat. Dat past bij wat wij willen, namelijk investeren in kwaliteit van zorg en het omzetten hiervan in klanttevredenheid" aldus Bart Tolhuisen, algemeen directeur LLOYDS Apotheken.

In het contract op basis van IDEA (Integraal Doelmatigheidscontract Excellente Apothekers) ontvangt LLOYDS Apotheken een vaste vergoeding voor ongeveer 20% van de geneesmiddelen. Partijen zijn daarbij een hogere receptregelvergoeding overeengekomen. Voor LLOYDS Apotheken is het risico van een vaste vergoeding per geneesmiddel te spreiden over 65 apotheken.

Hiermee is de voortdurende discussie over de marge op geneesmiddelen van de baan en kunnen partijen zich volledig richten op het vergoeden van de kwaliteit van farmaceutische zorg. Samen gaan Lloyds, Achmea en Agis extra zorgdiensten ontwikkelen voor de klant, waarbij samenwerking met andere eerstelijns zorgverleners een belangrijk uitgangspunt is.

Onderdeel van het IDEA contract is dat de apotheker zelf de keuze kan maken voor het merkloze geneesmiddel dat hij aflevert aan zijn klanten. Dit geeft rust en duidelijkheid voor de verzekerden van Achmea en Agis en de medewerkers van LLOYDS Apotheken. Het aantal merkwisselingen kan hier belangrijk mee worden beperkt. Het contract stimuleert dat, in samenspraak met de voorschrijver, de apotheker zorgt voor het afleveren van het goedkoopste geneesmiddel. Dit om de betaalbaarheid van de zorg te waarborgen.

LLOYDS Apotheken geeft met nadruk aan dat het contract met Achmea en Agis geen afdoende antwoord is op de financiële problemen waar apotheken op dit moment mee te kampen hebben. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt in november of de huidige receptregelvergoeding voor apothekers kostendekkend is.

Achmea heeft per brief bij de NZa aangegeven dat zij zich wat betreft de hoogte van de receptregelvergoeding refereert aan het oordeel van de NZa. Als deze wordt verhoogd, zal dat eveneens van toepassing zijn op dit contract.