Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


100.000ste klant stadswarmte in Zuidoost

---

100.000ste klant stadswarmte in Zuidoos

21 oktober 2009

Afgelopen dinsdag 20 oktober, sloot Nuon de 100.000ste klant op stadswarmte aan. Dat gebeurde in het nieuwe appartementencomplex (Blok AB) aan de Karspeldreef in Zuidoost.
Minder CO2-uitstoot
Nuon gebruikt als warmtebron voor stadswarmteprojecten vaak elektriciteits- of afvalverbrandingsinstallaties. De warmte die bij de productie van elektriciteit of verbranding van afval ontstaat, heet restwarmte. Door deze warmte nuttig in te zetten voor verwarming, hebben woningen geen eigen cv-ketel nodig en hoeven zij geen gas te verstoken. Woningen met stadswarmte hebben daardoor gemiddeld 50% minder CO2-uitstoot.

In Amsterdam zijn inmiddels 20.000 woningen aangesloten op stadswarmte en bijna 300 grootverbruikende bedrijven. Daarmee kwam de CO2-besparing in Amsterdam vorig jaar uit op 65 miljoen kilo CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van 20.000 personenauto's.

Stadswarmte voor nieuwbouw
In Amsterdam Zuidoost sluit Nuon in opdracht van woningstichting Rochdale en stadsdeel Zuidoost alle nieuwbouw aan op stadswarmte. In het stadsdeel zijn inmiddels 8.000 woningen en 100 grootverbruikende klanten aangesloten op de restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen. Deze aansluitingen realiseren gezamenlijk een CO2-reductie van 25 miljoen kilo CO2 per jaar. Met de toekomstige uitbreidingen kan die jaarlijkse CO2-reductie oplopen tot 40 miljoen kilo in Amsterdam Zuidoost.

De huidige luchtkwaliteit in het stadsdeel voldoet aan de normen. Dat wil stadsdeel Zuidoost graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Met stadsverwarming wordt de CO2-uitstoot beperkt. Daarom ondersteunt stadsdeel Zuidoost nieuwbouwprojecten die worden aangesloten op stadsverwarming.