D66

woensdag 21 oktober 2009

D66 teleurgesteld over steun Berlusconi in EP

D66-Europarlementariër Sophie in ´t Veld is zwaar teleurgesteld over de uitslag van de stemming over de resolutie over persvrijheid in Italië: "Het is een enorme slag voor de democratische waarden en de grondrechten in Europa. Het donderend gejuich aan de kant van de Christen Democraten na de stemming was volkomen misplaatst. Het is teleurstellend dat de Christen Democraten deze waarden kennelijk niet delen.".

Drie stemmen

De resolutie in het Europees Parlement werd verworpen met een verschil van slechts drie stemmen. "Als Europa niet in wil grijpen als Lidstaten zich niet aan de democratische spelregels houden, hoe kunnen we dan van kandidaat-landen eisen dat ze dat wel doen?", vervolgt ze. Vorige week oordeelde de Europese Commissie dat ook in kandidaat-land Turkije de persvrijheid onder druk staat door bemoeienis van de regering. Volgens de sociaal liberale politica is dit dezelfde situatie als in Italië. "Maar als we Berlusconi niet tot de orde kunnen roepen, dan kunnen we dat in andere landen ook niet. Europa verliest haar moreel gezag en geloofwaardigheid op dit gebied.".

Druk

In ´t Veld vindt het verder zorgelijk om te zien hoe sommige nationale regeringen druk hebben uitgeoefend op Europarlementariërs. "Op dit moment zijn allerlei nationale politici afhankelijk van de steun van Berlusconi voor hun benoeming. De baantjesmachine telt blijkbaar zwaarder dan principes. Persvrijheid is een universele waarde, een essentiële voorwaarde voor een gezonde democratie. D66 zal zich daar in het Europees Parlement met verdubbelde energie voor inzetten.".