Gemeente Teylingen

voor gemeente inzake arbitrage zandwinning 't Joppe

Positieve uitkomst voor gemeente inzake arbitrage zandwinning 't Joppe

21 oktober 2009

De Raad van Arbitrage voor de bouw stelt de gemeente Teylingen in het gelijk betreffende de arbitrage over de zandwinning in 't Joppe en wijst de vorderingen van de gemeente toe. De zandwinner deelde aan de gemeente mee dat het voor hem niet rendabel zou zijn zand te winnen in 't Joppe.

Teylingen meende daardoor onterecht inkomsten mis te lopen. Besloten is toen om hierover conform de overeenkomst een arbitragezaak te starten.

De Raad van Arbitrage heeft nu de gemeente in het gelijk gesteld. Vast is komen te staan dat de zandwinner tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen. Naast betaling van de proceskosten (EUR 28.307,14) is de zandwinner ook veroordeeld tot vergoeding van de schade. De hoogte hiervan moet in een volgende procedure worden vastgesteld.

De vordering van de gemeente om daadwerkelijk over te gaan tot de zandwinning is niet toegewezen. Dit vanwege de brief van het Hoogheemraadschap van Rijnland dat de vergunning vervallen zou zijn. De zandwinner kan niet worden veroordeeld om daadwerkelijk over te gaan tot zandwinning, omdat de zandwinner dan een strafbaar feit pleegt wanneer vast komt te staan dat de vergunning inderdaad vervallen is.

Uit het vonnis van de Raad blijkt wel dat het vervallen van deze vergunning te wijten is aan de zandwinner, omdat hij immers niet tijdig is begonnen met de zandwinning. Inmiddels heeft de zandwinner zijn zienswijze bij het Hoogheemraadschap kenbaar gemaakt. Teylingen heeft eveneens een brief gestuurd naar het Hoogheemraadschap om te benadrukken dat de vergunning alsnog aan de zandwinner afgegeven moet worden.

Het vonnis betreft geen voorlopige voorziening, maar een uitspraak in een bodemgeschil. Tegen het vonnis kan wel binnen drie maanden hoger beroep worden ingesteld.