Gemeente Medemblik

Brandweer helpt bij ontruimingsoefening alle basisscholen

Op woensdagochtend 14 oktober zijn alle basisscholen in de regio Noord-Holland Noord ontruimd. Dit in het kader van de Nationale Brandpreventieweken 2009. Scholen konden zich aanmelden om mee te doen aan een ontruimingsoefening. Negen scholen uit de gemeenten Medemblik en Wervershoof hadden zich bij de brandweer aangemeld voor de oefening. Via een loting besloot brandweer Medemblik om tijdens de oefening bij OBS de Koet uit Midwoud aanwezig te zijn. Voor leerlingen een mooie gelegenheid om een echte brandweerwagen van dichtbij te inspecteren.

De ontruiming
De brandweer heeft samen met de directie van OBS de Koet een oefening uitgezet. Een ontruimingsoefening is belangrijk. Brand verspreidt zich vaak vliegensvlug. Binnen drie minuten kan een klein brandje veranderen in een grote, uitslaande brand. De ontruiming liep voorspoedig, ruim 330 leerlingen werden naar een veilige plek gebracht. Onderdeel van de oefening was een zoekgeraakte leerling. Tijdens de oefening werd al snel duidelijk dat vanwege de rookontwikkeling een leerling vermist was. De brandweer die ondertussen ter plaatse was gekomen kreeg van het hoofd van de bedrijfshulpverlening (BHV) de mogelijke locatie van de leerling door. Hierdoor was het voor de brandweer mogelijk om de leerling te lokaliseren en een snelle redding uit te voeren.

Kleurplaten
Alle scholen die zich hadden aangemeld voor de oefening hebben kleurplaten ontvangen. De leerlingen die meedoen aan de kleurwedstrijd kunnen hun kleurplaat voor 6 november opsturen naar: Gemeente Medemblik, t.a.v. René Snijders, Postbus 7, 1670 AA Medemblik Een onafhankelijke jury kiest de winnaar. De prijs is een rondleiding in de brandweerkazerne voor de hele klas. Daarnaast kan het personeel van de scholen een spectaculair uitje binnenslepen (zie www.ontruimenmoetjeoefenen.nl).

Meer informatie
Voor vragen over brandweeroefeningen kunt u contact opnemen met de heer René Snijders, e-mail: rene.snijders@medemblik.nl. Meer informatie is te vinden op www.ontruimenmoetjeoefenen.nl.