Gemeente Delfzijl

Project Marconi: geen nieuwe dijk

De huidige zeewering â als primaire of secundaire dijk - moet blijven, dat is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport âMarconiâ (MARitieme CONcepten In beeld). Dankzij het project Marconi heeft Delfzijl een helder beeld van de mogelijkheden van de toekomst van het Delfzijls Waterfront en havengebied.

De gemeente is dit project begonnen, omdat er de komende decennia veel geld moet worden geïnvesteerd in de kustverdediging. Dit geld kan maar één keer geïnvesteerd worden. Waterschappen, Rijkswaterstaat, provincie, ministeries, gemeenteraad en het bedrijfsleven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de conclusies in het rapport. Delfzijl wil ervoor zorgen dat de investeringen voor de kustverdediging bijdragen aan de ontwikkeling van Delfzijl. Een belangrijk uitgangspunt bij deze ontwikkeling is de transformatie van de dijk naar een multifunctioneel element.

Â

Het rapport is een eerste uitwerking van het ontwikkelingsperspectief Delfzijl-Appingedam 2030 en is hieronder te downloaden.

Â

In een half jaar tijd onderzocht het projectteam Marconi de mogelijkheden van de onderstaande vier concepten:

Â

1. Bestaande dijken verhogen en de oude zeesluis renoveren

2. Nieuwe dijk met aparte recreatieve en zakelijke haven

3. Verlegging van zeedijk naar schermdijk

4. Afsluiting Eems door een dijk tussen Delfzijl en Duitsland

Â

Concept twee en vier bleken niet realistisch door het ontbreken van een reëel toekomstbeeld. Het college heeft het eindrapport vastgesteld en gaat de overige twee concepten (één en drie) verder uitwerken. Het uitwerken van de concepten gebeurt samen met partijen die ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan dit eindrapport.

Eindrapport MARitieme CONcepten In beeld - Marconi