Openbaar Ministerie

Tiende verdachte in onderzoek naar mensenhandel,
mensensmokkel en illegale tewerkstelling

21 oktober 2009 - Functioneel Parket

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft 11 oktober een vrouw aangehouden die ervan wordt verdacht te hebben bemiddeld bij het huisvesten en tewerkstellen van meer dan 35 illegale vreemdelingen uit Indonesië. De aanhouding vond plaats in Den Haag.

Dit gebeurde in het kader van een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel, mensensmokkel en illegale tewerkstelling. In dit onderzoek dat de SIOD uitvoert onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, zijn inmiddels tien verdachten aangehouden. Drie van hen zijn weer op vrije voeten gesteld.

Zeven verdachten
De 30-jarige vrouw - zelf ook afkomstig uit Indonesië - is gearresteerd in haar woning. Op het moment van de aanhouding bevonden zich ook drie illegaal in Nederland verblijvende mensen in het huis.

De verdachte staat in relatie met twee andere Indonesiërs die eind juli zijn opgepakt in woningen in de omgeving van de Haagse Markt. Daarbij troffen de SIOD en de Vreemdelingenpolitie elf illegale vreemdelingen aan die daar onder erbarmelijke omstandigheden woonden en werkten. Zij maakten in provisorisch ingerichte keukens etenswaren klaar voor een Indische toko. In de daarop volgende dagen heeft de Vreemdelingenpolitie nog negen illegale vreemdelingen staande gehouden, terwijl later vier werknemers zich vrijwillig hebben gemeld.

Als vervolg op het onderzoek hebben de SIOD en de Vreemdelingenpolitie vorige week in Rotterdam-Delfshaven, en op de bedrijvenparken Spaanse Polder te Rotterdam en Gouwestroom te Gouda invallen gedaan in enkele woningen en bedrijfspanden. Hierbij zijn vier mensen aangehouden die verdacht worden van mensensmokkel en illegale tewerkstelling. In de verschillende panden werden negen illegale vreemdelingen aangetroffen.

Alle vreemdelingen zijn afkomstig uit Indonesië. Een aantal van hen is inmiddels het land uitgezet. Anderen geven zelf aan slachtoffer van mensenhandel te zijn. Zij zijn opgevangen door de stichting Comensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel).

(Zie ook de persberichten van het Functioneel Parket d.d. 29 juli en 8 oktober 2009)