Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes meldt minder huisuitzettingen door huurachterstand

21 oktober 2009

Het aantal huisuitzettingen door huurachterstand van huurders van corporatiewoningen daalde in 2008 twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2008 werden 5865 huurders door de corporatie hun woning uitgezet als gevolg van achterstanden in het betalen van de huur. Dit blijkt uit cijfers van de enquête Bedrijfstakinformatie die jaarlijks door branchevereniging Aedes wordt gehouden onder 430 woningcorporaties.

De belangrijkste reden voor de daling van het aantal ontruimingen door huurachterstand is het strenge incassobeleid dat woningcorporaties voeren. Vroegtijdige signalering van betalingsproblemen is een sleutelbegrip in de aanpak van corporaties. Door problemen snel te signaleren kunnen huurders en corporaties hanteerbare betalingsregelingen afspreken, zodat schulden niet onnodig oplopen.

Corporaties werken nauw samen met (schuld)hulpverleners om samen met bewoners passende oplossingen te zoeken. Zo worden in Zaanstad alle huurders van corporatie Parteon met een huurachterstand van twee maanden thuis standaard bezocht door een medewerker van Parteon en/of zij worden aangemeld bij het mede door Parteon gefinancierde `Centraal meldpunt voorkoming betalingsachterstanden'. Het aantal ontruimingen daalde hierdoor tot en met het derde kwartaal van 2009 met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Daarnaast experimenteren veel corporaties met een zogeheten `Achter de voordeur aanpak'. Deze aanpak kenmerkt zich door een netwerk van in de wijk actieve instanties dat actief op bewoners afgaat om waar nodig de helpende hand te bieden op het gebied van inkomen, werk en onderwijs. Ook bieden sommige corporaties budgettrainingen aan of stellen een maatschappelijk werker aan die de oorzaken van problematische schulden in kaart brengt.

Zelfs in gevallen waar het toch nog fout gaat, is vaak een vorm van tweede kansbeleid van toepassing. In 2008 werd in tweederde van de gevallen waarover de rechter het ontruimingsvonnis uitsprak vanwege een huurachterstand, alsnog een regeling getroffen tussen huurder en corporatie. Corporaties proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen op straat worden gezet vanwege huurachterstand. Tegenover huurders die zich schuldig maken aan onderhuur, overlast en wietteelt, hanteren corporaties echter een zero-tolerance beleid. In 2008 werden 1438 huurders uitgezet vanwege deze vergrijpen.
---