Gemeente 's-Hertogenbosch

21-10-2009
Bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone en beeldkwaliteitsplan Stadswalzone

Water in plaats van auto's, de historische vesting in een eigentijds jasje opnieuw in het zicht, een parkeergarage aan de rand van het centrum, volop ruimte voor sport en recreatie: dat is de kern van het bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone. Op 30 juni 2008 zijn de uitgangspunten voor het bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone door de raad opnieuw vastgesteld, eind januari 2009 heeft inspraak plaatsgevonden en met ingang van 8 juni 2009 heeft het ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbeeldkwaliteitsplan ter visie gelegen. Er zijn 46 zienswijzen ingediend, waarvan er inmiddels 1 (rugbyclub) is ingetrokken

De zienswijzen uit de inspraak geven in hoofdlijn geen aanleiding tot aanpassing van het plan. Wel is er aanleiding tot aanpassing op onderdelen van plankaart, regels en toelichting. Wat betreft plankaart betreft het een wijziging van de begrenzing van het aanduidingsvlak `Water" in verband met de handhaving van een tweetal monumentale bomen en verkleining van het bebouwingspercentage (van 80 naar 50%). In de regels is toegevoegd, dat de bouw van de parkeergarage "grondwaterneutraal" dient te worden uitgevoerd en een correctie betreffende een ontheffingsmogelijkheid voor eventuele bovengrondse voorzieningen voor ontluchting van de parkeergarage.

Daarnaast is een aantal wijzigingen aangebracht voor de verplaatsing van het clubgebouw van de rugby richting Limietlaan en de aanpassing van het tenniscomplex. Ter verbetering van de inpassing in het park zijn de bebouwingsvlakken en bouwvoorschriften voor rugby- en tennisclubhuis en gebouwen van de kinderboerderij gewijzigd. Soortgelijke verbeteringen zijn ook aangebracht voor de parkeergarage (aanduiding onderdoorgang en bebouwingsvlak ontsluiting).

Onderzoeken
Er is sprake van deugdelijke (verkeers)onderzoeken. In de Nota Zienswijzen heeft het college dit - met gebruikmaking van de expertise van onze externe adviseurs - uitgebreid gemotiveerd en waar nodig nader inzichtelijk gemaakt. Voor de luchtkwaliteit worden in Nederland ieder jaar de landelijke gegevens geactualiseerd. Om bij de besluitvorming over de nieuwste gegevens te beschikken betreffende de luchtkwaliteit heeft het college een nieuwe rapportage luchtkwaliteit opgesteld, waarbij deze nieuwste landelijke gegevens zijn ingevoerd en de recentelijk gewijzigde regelgeving is toegepast. Ook nu blijkt, dat aan alle normen voor luchtkwaliteit kan worden voldaan.

Bomen
De kracht en kwaliteit van het ontwerp is gelegen in het integrale karakter, waarbij gepaste aandacht voor en een specifieke focus op de historie van de stad en de hier gelegen vestingwerken zijn verweven met een bijzondere aandacht voor de bomenstructuur langs de Stadswal, het Zuiderpark en de Casinotuin en voor de kwaliteit van de parkeervoorziening voor het nabijgelegen stadscentrum. Bij de planvorming is getracht om zoveel mogelijk bomen te sparen. Zo is bij de Limietlaan een aantal bomen gespaard en ook op Bastion zullen alleen die bomen, die noodzakelijk zijn voor de ingang van de parkeergarage, moeten wijken. Bij de ontwikkeling van het paviljoen worden de bestaande bomen gespaard. Bij de uitvoering van de stadsgracht worden een 20-tal waardevolle kastanjes aan de noordoostzijde van bastion Baselaar voor hun levensduur gehandhaafd. Dit gedeelte van de stadsgracht wordt daarom voorlopig niet aangelegd. Om het park meer allure te geven worden er minstens evenveel bomen terug geplant als het aantal dat voor het plan moeten wijken. Op deze wijze houdt het college rekening met de in het verleden ingediende moties van CDA/Groen Links.

Fasering
In de fasering van de uitvoering van het ontwerp wordt rekening gehouden met tijdelijke parkeervoorzieningen op het terrein van het dan verlaten voormalig complex van BTC De Pettelaer. Het college verwacht dat in mei of augustus 2011 begonnen kan worden met de bouw van de parkeergarage, afhankelijk van de loop van mogelijke komende procedures bij de Raad van State. Voordat met de bouw van de parkeergarage wordt begonnen zal het tennispark verplaatst worden.

Kosten
Eerder heeft het college de raad geïnformeerd dat met uitzondering van een gedeelte van het activiteitenpark voor alle onderdelen toereikende investeringskredieten beschikbaar zijn op de gemeentelijke begroting. Voor het activiteitenpark (o.a. voor kosten verplaatsing tennispark en landschappelijke inpassing) is aanvullend krediet benodigd van EUR 2,086 miljoen.