Gemeente 's-Hertogenbosch

21-10-2009
Bomenbeleidsplan en bomenverordening 's-Hertogenbosch

Het college heeft een nieuw bomenbeleidsplan en een bomenverordening opgesteld. Aanleiding hiervoor is het initiatiefvoorstel van GroenLinks `Het Bosch van de Hertog'. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente om wil gaan met bomen. Het nieuwe beleid heeft gevolgen de gemeentelijke bomen. Maar ook voor bomen van anderen worden er nieuwe regels gesteld.

Zo krijgen bewoners, bedrijven, woningbouwverenigingen of projectontwikkelaars ook met dit bomenbeleid te maken. Het College wil er met het nieuwe beleid voor zorgen dat het waardevolle bomenbestand zich verder kan ontwikkelen. Zo kunnen toekomstige generaties ook genieten van een groen 's-Hertogenbosch. Het concept bomenbeleidsplan en de bomenverordening liggen vanaf aanstaande maandag twee weken ter inzage.

Waarom nieuw bomenbeleid?
De gemeente heeft op verschillende manieren invloed op bomen. Het huidige beleid is gedeeltelijk verouderd. In het bomenbeleidsplan komen wij tot een samenhangend en compleet bomenbeleid. Wij richten ons zoveel mogelijk op het ontwikkelen en behouden van de meest waardevolle bomen. Wij hebben nadrukkelijk gezocht naar de verhouding tussen `regelen' en `vrij laten'. De bomenverordening is de juridische uitwerking van onderdelen van het bomenbeleidsplan.

Bomenbeleidsplan
In het nieuwe beleid worden bomen ingedeeld in drie categorieën: monumentale bomen, structuurbomen en sfeerbomen. Verder wordt de waarde van de boom gebruikt bij afwegingen over de boom. Wat verandert er?

- Een nieuwe bomenverordening vervangt de regels voor kappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening.

- Een kapvergunning wordt beoordeeld op een vast aantal punten.

- Regels ten aanzien van herplant en compensatie zijn opgesteld.

- Bij (bouw-)ontwikkelingen worden er regels gesteld ten aanzien van behoud van waardevolle bomen en de aanplant van nieuwe bomen.

- Kappen van bomen om reden van overlast gebeurt alleen als de overlast groter is dan de boomwaarde.

Monumentale bomen

- Er zijn criteria opgesteld voor monumentale bomen op basis waarvan het College een lijst van monumentale bomen vaststelt.
- Voor een monumentale boom wordt slechts in bijzondere gevallen een kapvergunning verleend.

- Voor particulieren die een monumentale boom hebben is het mogelijk om een bijdrage voor onderhoud van de boom te krijgen vanuit het bomenfonds.

Sfeerbomen

- De huidige leeftijdsgrens van 50 jaar voor de kapvergunningsplicht wordt een omtreksgrens van 100 cm.
- Sfeerbomen in achtertuinen van woningen zijn straks kapvergunningvrij.

Structuurbomen

- Belangrijke boomstructuren zijn aangewezen. Voor elke structuurboom is een kapvergunning nodig.

- Aangewezen gebieden waar voor elke boom een kapvergunning nodig komen te vervallen behalve de binnenstad.

Procedure en inspraak
De gemeenteraad zal dit plan op 26 januari behandelen. Vanaf 25 oktober 2009 leggen wij het concept bomenbeleidsplan ter inzage. Indien u een reactie op het plan wilt geven kan dat door een zienswijze in te dienen. Dit kan tot 9 november 2009. Indien nodig kan op basis van uw reactie het bomenbeleidsplan of bomenverordening worden bijgesteld. Wanneer het bomenbeleidsplan en de bomenverordening in januari 2010 worden vastgesteld zal het nieuwe beleid vanaf 1 september 2010 ingaan.