Europese ministers van financiën benadelen ontwikkelingslanden

21/10/2009 15:02

ICCO

ICCO & Kerk in Actie zijn zeer teleurgesteld in de Europese Ministers van Financiën, die gisteren niet tot overeenstemming zijn gekomen over de financiering van de aanpak van het klimaatprobleem. ,,Het is rampzalig dat ze de ernst van de situatie niet inzien en een zorgwekkend voorteken voor de onderhandelingen in Kopenhagen", zegt beleidsadviseur Hilke Jansen namens ICCO & Kerk in Actie.

Het is beschamend dat de EU wederom geen enkele stap zet om ontwikkelingslanden te helpen om te gaan met klimaatverandering. Ook werd de EU het niet eens over een doelstelling voor CO2-reductie. Hiermee stelt de EU het zo gewenste leiderschap in de waagschaal en het schaadt het toch al wankele vertrouwen tussen rijke en arme landen.

Volgende week spreken de Europese regeringsleiders in Brussel over de inzet van Europa bij de onderhandelingen in december in Kopenhagen. Dat is de enige kans om vóór die onderhandelingen tot een eenduidig en krachtig EU-standpunt te komen. De staatshoofden moeten daar goedmaken, wat hun ministers van financiën hebben verzaakt.

,,De kans is klein dat de regeringsleiders tot overeenstemming komen, gezien de patstelling tussen de ministers van Financiën. Als de EU het niet eens wordt over CO2-reductie en hulp aan ontwikkelingslanden verzwakt dat haar onderhandelingspositie in Kopenhagen. Dat brengt het slagen van de Klimaattop in gevaar. De EU laat de ontwikkelingslanden dus in de steek", zegt Jansen.

ICCO & Kerk in Actie roepen het kabinet op om de Europese Unie minstens 35 miljard euro per jaar te laten uittrekken zodat ontwikkelingslanden zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Zonder deze voorwaarden is de kans op een effectief en eerlijk mondiaal klimaatverdrag in Kopenhagen klein. Jansen: ,,De Europese Raad moet nu tonen waar ze staat. De EU kan als voorzitter niet zonder een ambitieuze inzet aan tafel schuiven in december in Kopenhagen."





http://www.icco.nl