Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG verbaasd: LNV geeft Margraten pluim, VROM tikt op de vingers


21.10.2009

Minister Cramer van VROM heeft vandaag een aanwijzing gegeven op grond van de nieuwe Wro. De gemeente Margraten mag niet doorgaan met een woningbouwproject, omdat dit volgens de minister niet goed past in het nationale landschap Heuvelland. De VNG is verbaasd over het besluit van de minister.

De minister van VROM tikt de gemeente Margraten op de vingers met het zwaarst mogelijke middel, omdat de gemeente onzorgvuldig zou omspringen met het nationaal landschap Heuvelland. Een merkwaardige actie van de minister: dezelfde gemeente heeft nog maar een week geleden juist een prijs gewonnen voor het goede beheer van het Heuvelland. Deze prijs werd uitgereikt door een collega van minister Cramer, de Rijksadviseur voor het Landschap (LNV). De ministeries van VROM en LNV weten blijkbaar van elkaar niet wat ze doen. Dat is niet bevorderlijk voor het vertrouwen van gemeenten in het rijk. Gemeenten weten niet meer waar ze aan toe zijn.

Samenwerken aan een mooi Nederland is een gezamenlijk doel van rijk, provincies en gemeenten. Gemeenten zetten zich daarvoor in en stemmen hun plannen daarop af. De samenwerking tussen de ministeries van VROM en LNV blijkt echter nog ver te zoeken. Nederland zou nog veel mooier zijn als ook zij het eens zijn over de kernkwaliteiten van ons landschap.