Nieuw-Vlaamse Alliantie


Decreet Van Dijck goedgekeurd, 4de belangenconflict vermeden (21/10/09)

Vandaag is in het Vlaams parlement het decreet van N-VA-fractieleider Kris Van Dijck, dat van de inspectie in het Franstalig onderwijs in de Vlaamse faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid maakt, in de plenaire zitting goedgekeurd. Toen dit voorstel van decreet eind 2007 werd goedgekeurd in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement, schreeuwden de Franstaligen kaakslaggewijs moord en brand. Met drie belangenconflicten ingediend door de Franse gemeenschap, vervolgens de CoCoF en tenslotte het Waals parlement hebben ze getracht het decreet te dwarsbomen. Maar deze keer is het Vlaams parlement de Franstaligen te vlug af. Nog voor het Brussels parlement een eventueel vierde belangenconflict kon overwegen, werd het decreet vandaag op initiatief van de meerderheid goedgekeurd.

In 2004 blokletterde het Vlaamse regeerakkoord dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde onverwijld gesplitst zou worden. De toenmalige meerderheid - met CD&V/N-VA, Vld en Sp.a - schaarde zich unaniem achter deze verklaring. Maar op federaal niveau draaide de Paarse regering onder leiding van Verhofstadt haar kar. De splitsing kwam er niet en de Vlamingen in Halle-Vilvoorde bleven in de kou staan. De Vlaamse regering liet het hier niet bij en stelde op 18 mei 2005 een aanvullend regeerakkoord voor dat het Vlaamse karakter van de rand rond Brussel diende te versterken.

Kris Van Dijck: N-VA haalde toen haar slag thuis met een duidelijke richtlijn die stelde dat de pedagogische inspectie in het Franstalig onderwijs in de Vlaamse faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid moest worden. De logica zelve als je weet dat deze scholen zich op Vlaams grondgebied bevinden en ook door de Vlaamse regering gefinancierd worden.

Het decreet bevestigt de grondwettelijke bevoegdheid en verantwoordelijkheid van de Vlaamse Gemeenschap ten aanzien van het Vlaamse Franstalige basisonderwijs in de Vlaamse randgemeenten. Met dit decreet slaagt N-VA erin om de kwaliteit van dit Vlaamse Franstalige onderwijs te waarborgen, zoals dit gebeurt voor alle andere kinderen die in Vlaanderen wonen. Tot nu had de Vlaamse overheid geen enkel zicht op die kwaliteit. Maar vanaf nu zullen ook deze kinderen kunnen genieten van de bijzondere inspanningen die Vlaanderen doet voor zijn basisonderwijs en die internationaal hoog scoren.

Kris Van Dijck: Dit dispuut tussen de Franse en Vlaamse gemeenschap heeft lang genoeg aangesleept. Wij laten ons niet langer tegenhouden door de Franstaligen.

Auteur:
Kris Van Dijck
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be