Universiteit Leiden

Drie Leidse vrouwen bij honderd machtigste van Nederland

Vice-rector Rietje van Dam-Mieras en de hoogleraren Ernestine van der Wall (godsdienstwetenschappen) en Els Goulmy (transplantatiebiologie) horen volgens het opinieblad Opzij tot de honderd machtigste vrouwen van Nederland. Oppermachtige vrouw is Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

Afbeelding: Vice-rector Rietje van Dam-Mieras

De lijst van Opzij bestaat, anders dan de gebruikelijke lijsten van machtigsten, uit tien categorieën waarin de tien invloedrijkste vrouwen op dat betreffende gebied zijn opgenomen. Van Dam en Van der Wall staan respectievelijk op 9 en 10 in de categorie Onderwijs en Wetenschap, Goulmy op 10 in de categorie Gezondheidszorg. Jongerius staat op 1 in de categorie Openbaar bestuur en is daarnaast uitgeroepen tot dé topvrouw van Nederland.

De andere zeven sectoren zijn: Politiek, Sport, Justitie & openbare orde, Media, Goede doelen, Cultuur en Bedrijfsleven.

Afbeelding: Els Goulmy

In de verantwoording schrijft Opzij dat een hoge functie en hoge nevenfuncties alleen niet genoeg waren. Voor de gekozen vrouwen telde ook mee dat hun functies sectoroverschrijdend zijn, dat ze als persoon invloed hebben op hun werkterrein, zichtbaar zijn in de media en zich profileren in het publieke debat. De tien lijsten zijn samengesteld door de redactie van Opzij, in samenspraak met deskundigen in de verschillende sectoren en een jury.

Nieuwsredactie - 21/10/2009