Erasmus Universiteit Rotterdam

`Ahold derde jaar op rij meeste vrouwen in de top, Philips en Unilever grootste stijgers'

Erasmus Universiteit publiceert Nederlandse Female Board Index 2009

Vrouwen in de top van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn nog steeds een zeldzaamheid. Dat blijkt uit Female Board Index 2009 die vandaag is gepubliceerd. Deze index van Dr. Mijntje Lückerath-Rovers van de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft een overzicht van de vrouwelijke vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Commissarissen (RvC) van Nederlandse beurs-NV's.

Uit het onderzoek blijkt dat de publiekelijke steun van grote bedrijven voor meer diversiteit, vooralsnog alleen woorden, en geen daden, betreft. Van de 116 nieuwe benoemingen op topniveau gingen er 14 naar een vrouw, veel te weinig om van een doorbraak te kunnen spreken. 65 procent van de 107 beursondernemingen heeft nog steeds geen vrouw in de RvB en/of RvC.

Geringe vooruitgang in 2009
Slechts 38 bedrijven hebben wel een vrouw in de RvB en/of RvC, dit zijn er vijf meer dan in 2008. Van de 813 bestuurders en commissarissen is 7,0 procent een vrouw (57 vrouwen), dit is een lichte stijging ten opzichte van 2008 (5,7 procent); per saldo elf vrouwen erbij). Het aandeel vrouwelijke bestuurders bedraagt 2,4 procent: Al enkele jaren was het aantal vrouwelijke bestuurders stabiel (zes), maar door de benoeming van Carla Smits bij KPN stijgt dit aantal in 2009 naar zeven. Per saldo kwamen er tien vrouwelijke commissarissen bij, het aandeel vrouwelijke commissarissen stijgt daarmee van 7,8 procent naar 9,5 procent

De top drie: Ahold heeft het grootste aandeel vrouwelijke vertegenwoordiging in de RvB en RvC; vier van de dertien bestuurders en commissarissen zijn vrouwen (31 procent). Gevolgd door KPN en TNT, waar drie van de dertien leden van de RvB en RvC vrouw zijn (23 procent).De laatste vier: 69 bedrijven hebben 0 procent vrouwelijke vertegenwoordiging in de RvB of RvC, maar vier bedrijven (Nutreco, ERIKS-groep, Crucell en BAM) delen de laatste plaats, aangezien zij voor de grootste gecombineerde RvB en RvC hebben (elf personen).

Philips grootste stijger

De grootste stijgers: Philips stond laatste in 2007 en 2008, maar benoemde in 2009 de eerste vrouw in de RvC en stijgt naar de 38e plaats. Unilever benoemde in 2009 twee vrouwelijke commissarissen, heeft nu drie vrouwen en stijgt van de 31e positie naar de 5e plek. De grootste daler: in 2009 verlaat de enige vrouwelijke commissaris de RvC van Wessanen, hierdoor daalt Wessanen van de 18e positie naar de 78e positie.

Het is de derde keer dat de Female Board Index wordt gepubliceerd.