Gemeente Bolsward


21-10-09

Laatste begroting van de gemeente Bolsward

Kortgeleden is de begroting voor 2010 gereedgekomen. Het is de laatste begroting van de gemeente Bolsward als zelfstandige gemeente. De begroting 2010 sluit met een positief saldo. Ook het perspectief voor 2011 is positief. De afgelopen jaren is in Bolsward veel tot stand gebracht. Zoals de bouw van de Marne Campus, de totale renovatie van de basisscholen De Bron en de Blinker, de herstructurering van Plein 1455 en Noord. Daarnaast is de verkoop gestart van de nieuwe woonwijk Hartwerdervaart.

Begin 2010 zullen de sportvelden zijn aangepast aan de eisen van de tijd en zal de nieuwe skeelerbaan worden geopend. Verder zijn de bedrijventerreinen in de stad in samenwerking met het bedrijfsleven opgeknapt. Ook de inrichting van de openbare ruimte is de afgelopen jaren op meerdere plekken in de gemeente ingrijpend verbeterd.

De stad Bolsward is klaar voor de toekomst. Ook per 1 januari 2011 wanneer de stad onderdeel uitmaakt van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. Tot en met 2011 staat vast hoe landelijk de ontwikkeling van het gemeentefonds verloopt.

Het kabinet waarschuwt echter inmiddels voor de financiële positie van de komende jaren. Er bestaat onzekerheid over de meerjarenraming van de overheidsfinanciën. Het kabinet start daarom met een heroverweging van de overheidsfinanciën die in de jaren 2012 en daarna moet leiden tot een besparing van maximaal 20%, hetgeen het gemeentefonds EUR 3 miljard moet opleveren. Over die ontwikkeling van het gemeentefonds in 2012 en 2013 zal in het najaar van 2010 meer bekend zijn. De gemeenten zijn derhalve opgeroepen verschillende toekomstscenario's te ontwikkelen. Onafhankelijk van de herindeling zijn maatregelen ook in Bolsward noodzakelijk.

Op 10 november aanstaande bespreekt de gemeenteraad van Bolsward de Conceptbegroting 2010. Hieronder kunt het concept downloaden. relevante downloads


* Concept Programmabegroting 2010.pdf (567.9 KB) Zie het origineel