Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa onder voorwaarden akkoord met joint venture Gemeente Amsterdam en Reggefiber in Glasvezelnet Amsterdam

21-10-2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) staat onder voorwaarden toe dat Reggefiber Group en het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) gezamenlijke zeggenschap verkrijgen in Glasvezelnet Amsterdam (GNA). GNA heeft momenteel een lopend contract met telecombedrijf BBned. Om te waarborgen dat BBned na de concentratie niet in een nadeliger situatie terecht kan komen, heeft de NMa als voorwaarde gesteld dat BBned op elk moment kan overstappen op het gereguleerde landelijke aanbod van Reggefiber Group.

De NMa heeft verder geen mededingingsrechtelijke bezwaren tegen deze joint venture omdat Reggefiber Group ervoor moet zorgen dat telecombedrijven op non-discriminatoire wijze open toegang krijgen tot het Amsterdams glasvezelnetwerk. OGA, Reggefiber Group en de woningcorporaties Stadgenoot, Rochedale, Ymere en de Key zijn al minderheidsaandeelhouder in GNA. De woningcorporaties en OGA zullen hun belangen in GNA bundelen.

Het huidige besluit is in lijn met de besluiten van de NMa van 19 december 2008 en 28 juli 2009, waarin specifieke voorwaarden zijn opgelegd aan Reggefiber Group, een joint venture van KPN en Reggefiber. De voorwaarden garanderen onder meer dat telecombedrijven op non-discriminatoire wijze tegen een vastgesteld maximaal tarief toegang kunnen verkrijgen tot het glasvezelnetwerk van de joint venture. Daarnaast waarborgen deze besluiten dat alle ondernemingen waar Reggefiber Group zeggenschap in heeft onder dezelfde voorwaarden toegang moeten aanbieden.

GNA is net als Reggefiber Group actief op het gebied van de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken voor consumenten, ook wel bekend als Fiber to the Home (FttH). GNA is actief in de gemeente Amsterdam en Reggefiber Group is landelijk actief. Via een glasvezelverbinding is het mogelijk data te downloaden en te verzenden met snelheden tot 1 gigabite per seconde (Gbps). Dit is 10 tot 200 keer sneller dan ADSL, SDSL, kabel of een draadloos netwerk. Daarnaast is glasvezel nauwelijks gevoelig voor storingen. De op te richten joint venture wil de komende jaren een glasvezelnetwerk aanleggen voor consumenten in de Gemeente Amsterdam.


Noot voor redacties