ABVAKABO FNV

Machtige vrouwen in de vakbond

Gisterenavond werd door het maandblad Opzij `de machtigste vrouw' van Nederland uitgeroepen. Nummer 1 is Agnes Jongerius geworden. Ik sta ook in die top 100 van de meest invloedrijke vrouwen. Dat is natuurlijk heel leuk om op zo'n manier bevestiging te krijgen. Ik ben er ook best trots op dat ik op de vijfde plaats sta. Maar toch vind ik het vooral belangrijk dat er in de top vijf twee vrouwen uit de vakbeweging staan. Zo wordt het duidelijk dat er rekening wordt gehouden met de vakbonden en dat is belangrijk in deze tijd van economische crisis.
Vorige week was ik op bezoek bij zeg maar, de machtige vrouwen van de toekomst. Voor de tweede keer was ik uitgenodigd bij het bij het initiatief van de Vrouwenbond FNV om allochtone vrouwen op te leiden voor een topfunctie, bij voorkeur in de vakbeweging. Ze moesten zich nu allemaal uitgebreid met een plan aan ons presenteren. De opdracht was wat zij zouden doen als ze FNV bestuurder zouden zijn. Nou er kwam nogal wat op ons af.
Meer duidelijkheid over pensioenen, aanpak van de problemen met de AOW, veiligheid op scholen. Maar ook dat je als bond moet proberen zichtbaarder te zijn, campagnes met betrekking tot een veilige werkplek enz.

Een scala van ideeën passeerde de revue. Wat mij wel opviel is dat de vrouwen zelf ook nog vaak onvoldoende waren geïnformeerd over wat wij allemaal doen. Bij het onderwerp pensioenen werd gevraagd wanneer de FNV nou eindelijk eens begint iets voor vrouwen te doen. Nou dan moet ik toch wel even slikken. Tegelijkertijd zegt het kennelijk iets over hoe slecht bekend is wat we doen.

Ik ging eigenlijk met gemengde gevoelens weg. Ik zag heel sterke vrouwen maar ook vrouwen waarvan ik eerlijk gezegd vond dat ze nog wel een weg te gaan hebben. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk. Het is een prachtig initiatief om zoveel jonge allochtone vrouwen bij elkaar in een opleidingstraject te zetten. Ik ben er van overtuigd dat ik een aantal nog tegen zal komen. Ik kan niet wachten tot een van hen in de top 100 van meest invloedrijke vrouwen staat. 21-10-2009