G32 ondersteunen Olympische kandidatuur Nederland en willen deelnemen

21/10/2009 17:38

G-32

Verdelingsmodel meest wenselijk en realistisch

De G32 ondersteunen een Nederlandse kandidatuur om de Olympische Spelen 2028 naar ons land te halen en bieden locaties in de steden aan. De pijler Fysiek van de G32 heeft een taskforce ingesteld waarin een zestal wethouders zitting hebben. Deze zal het aanbod van de G32 voor de kandidaatstelling de Olympische Spelen verder onderbouwen en invullen. De G32 geven de voorkeur aan het zogeheten 'verdelingsmodel' zoals dat in het Schetsboek Ruimte voor Olympische Plannen1) is ontwikkeld.

In 2028 is het honderd jaar geleden dat de Amsterdamse spelen plaatsvonden. NOC-NSF heeft de ambitie ontvouwd om deze dan weer naar Nederland te halen. "Het Internationaal Olympisch Comité kiest traditioneel voor een grote stad. Dat mag Amsterdam of Rotterdam zijn, dat maakt ons niet uit." zegt wethouder Jan Hamming, voorzitter van de pijler Fysiek van de G32. "Op wereldschaal is Nederland te beschouwen als één stedelijk gebied. Daarom stellen wij onze voorzieningen en onze kennis beschikbaar om tot een sterk aanbod te komen."

Grote getallen

De Spelen worden tegenwoordig gekenmerkt door grote getallen. Tweehonderd deelnemende landen; 10.500 atleten; 20.000 directe en indirecte begeleiders en 3.000 officials. 35.000 vertegenwoordigers van de media waarvan 25.000 geaccrediteerd. De Spelen zelf worden draaiende gehouden door ongeveer 45.000 vrijwilligers. Bezoekersaantallen liggen tussen de 4 en 8,5 miljoen mensen.

Er moet stevig worden geïnvesteerd in sportvoorzieningen, infrastructuur en verkeer. De investeringen in Olympische Spelen bestaan uit directe organisatiekosten (circa 2,5 miljard dollar) en de kosten voor sportaccommodaties, huisvesting en infrastructuur. Het budget voor Atlanta (1996) en Sydney (2000) was relatief laag (6,5 respectievelijk 4,5 miljard US dollar). Voor Barcelona, Beijing en Londen lopen deze op tot 18 miljard US dollar.

Duurzame opbrengsten

Tegenover de hoge investeringskosten staan ook baten. Nieuwe woonwijken, nieuwe natuur, betere voorzieningen in de steden en betere bereikbaarheid bijvoorbeeld. Ook toerisme en de economie worden gestimuleerd. De Spelen fungeren als aanjager voor innovatie en stedelijke vernieuwing en leiden daarnaast tot een verbeterd (top)sportklimaat. Nederland kan verder een uniek visitekaartje afgeven als het gaat om waterbeheer en klimaatbestendig bouwen. De ruimtebehoefte wordt geschat op 500 tot 550 hectaren voor sportvoorzieningen (ongeveer de grachtengordel in Amsterdam) en 50 tot 100 hectaren voor een Olympisch Dorp. Daarnaast wordt een zwaar beroep gedaan op vervoersvoorzieningen en hotelcapaciteit.

"De kunst is om slim om te gaan met vaste en tijdelijke voorzieningen," legt Jan Hamming uit. "De legacy die achter blijft nà de Spelen moet een extra waarde voor Nederland bieden" . "Verder is het zaak om activiteiten te spreiden over het land en de kracht van steden te bundelen. Vanuit midden-Nederland liggen de meeste steden binnen een straal van 150 km. Nu al ligt er in de steden een uitstekende sportinfrastructuur. Denk aan de zwemaccomodaties in Eindhoven, voorzieningen voor fietsen of schaatsen in Tilburg, turncomplexen in Arnhem (Papendal), zeilen op het IJsselmeer vanuit Lelystad en de wildwaterbaan in Zoetermeer enzovoorts. De bevolking in onze is zeer sport-minded en de files vallen er nog mee. En laten we wel wezen: in Beijing en München draaide men zijn hand niet om voor zeilen op duizend kilometer afstand."

Een breed gedragen Nederlandse kandidatuur is volgens de G32 zeer kansrijk. Ons land heeft de Spelen wat te bieden in termen van ambiance, beleving en unieke kwaliteiten in de steden en daarbuiten.

Aan de andere kant kan Nederland een dergelijk project goed gebruiken. De Spelen jagen de innovatie en creativiteit aan en bevorderen sociale saamhorigheid en trots, besluit Hamming: " Nederland is een land van steden en dit maakt de steden sterker. Daarom willen de G32 graag meedoen. Wij stellen onze kennis, kunde en locaties ter beschikking. Nederland zal er blijvend van profiteren."


1) Schetsboek Ruimte voor Olympische plannen (2008), Ruimtelijke verkenningen van het Ministerie van VROM in samenwerking met NOC-NSF, Twynstra Gudde & Nieuwe Gracht.