Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Samenwerking bij realisatie woonservicegebied De Esch bekrachtigd door ondertekening convenant

Donderdag 15 oktober j.l. is stedelijk het startsein voor de ontwikkeling van vijftien woonservicegebieden gegeven. De start werd gemarkeerd door de ondertekening van de eerste twee convenanten voor de gebieden Tuinenhoven/Groenenhagen (IJsselmonde) en De Esch. Portefeuillehouder Michel de Visser ondertekende samen met instellingen in de zorg en welzijn, de seniorenraad en woningcorporaties het convenant voor De Esch. Hiermee spraken de partners af samen een plan van aanpak te ontwikkelen dat aankomend voorjaar gereed moet zijn.

Een woonservicegebied is een gebied waar ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. Ieder woonservicegebied krijgt daarom een afgestemd pakket van wonen, zorg en welzijnsdiensten specifiek voor deze bewoners. Ruimte voor ontmoeting en activiteiten is daarbij belangrijk, maar ook dat o.a. winkels toegankelijk zijn, het veilig is op straat, er dichtbij openbaar vervoer is en dat de woningen betaalbaar zijn. Een wijkservicepunt zal de centrale plaats zijn voor de (eerste) contacten tussen de bewoners en de instellingen die zij nodig hebben. De VraagWijzer is daarbij de verbindende schakel.

Uit en Thuis, actief in De Esch

De realisatie van woonservicegebied De Esch is al gestart. Onderzoek van woningcorporaties Woonstad en Com.wonen in 2008 wees uit dat senioren in De Esch voornamelijk behoefte hebben aan bewegen en ontmoeting. Omdat het aanbod in de wijk niet aansloot bij deze vraag hebben de twee corporaties en de deelgemeente daarop met instellingen, de Seniorenraad en bewoners een aanbod onder de naam Uit en Thuis, actief in De Esch ontwikkeld. Dit programma biedt gelegenheid voor ontmoeting en deelname aan activiteiten, maar daagt bewoners ook uit om zoveel mogelijk zelf actief te worden. Hiermee is de eerste fase van de ontwikkeling van het woonservicegebied voltooid.

Michel de Visser tekent het convenant namens Kralingen-Crooswijk (Foto: Tom Pilzecker).

Het streven van de deelgemeente is om uiteindelijk drie à vier woonservicegebieden in Kralingen-Crooswijk te ontwikkelen. Het is de bedoeling om ook voor de gebieden Rubroek en Kralingen-West nog dit jaar convenanten te ondertekenen.

Kijk voor meer informatie over Uit en Thuis, actief in De Esch op www.uitenthuis-esch.nl