Toyota Prius wel schoon en zuinig

21/10/2009 18:16

Milieu Centraal

Utrecht 21 oktober 2009 -Berichtgeving dat hybride auto's minder milieuvriendelijk zouden zijn berust op verkeerde interpretatie van berekeningen van Milieu Centraal. De hybride auto is nog steeds de meest zuinige en schone techniek van dit moment.

Op verzoek van een journalist van het Nederlands Dagblad - die zich afvroeg of de belastingvoordelen voor de door leaserijders veelgebruikte hybride wel terecht was ten opzichte van zeer zuinige dieselauto's -berekende Milieu Centraal wat het verschil is in CO2 uitstoot tussen de zuinigste hybride en de zuinigste dieselauto wanneer deze auto als lease auto wordt gebruikt. Oftewel: de Toyota Prius en de Volkswagen Golf Blue Motion.

De Golf blijkt iets minder CO2 per kilometer uit te stoten dan de Prius als de auto als lease auto wordt gebruikt. Leaserijders maken gewoonweg veel snelwegkilometers: 83% van het totaal. En daar werkt de elektromotor doorgaans minder, eigenlijk alleen in een zware file. Voor de rest moet de hybride het daar hebben van zijn zuinige benzinemotor en aërodynamische vormgeving. Bij meer gemiddeld gebruik, waarbij pakweg 45% van de kilometers op de snelweg worden gereden, pakt de Prius wel veel zuiniger uit. Kortom, voor een meerderheid van de Nederlandse autogebruikers is de Prius zuiniger dan alle andere dieselauto's in zijn segment.

Bij autogebruik spelen CO2 uitstoot en luchtverontreiniging door onder andere fijnstof en stikstofdioxiden een rol. Met name in steden en langs drukke wegen levert deze luchtverontreining gezondheidsproblemen op voor mensen. Belastingvoordelen richten zich vooral op zuinige auto's die minder CO2 uitstoten. De berekening van Milieu Centraal neemt de luchtverontreiniging door gezondheidsschadelijke uitlaatgassen daarom niet mee. De hybride auto scoort ook hier echter beter dan de allerschoonste diesel in zijn klassement. Moderne dieselauto's filteren weliswaar zeer effectief hun fijnstof, maar produceren nog steeds meer stikstofdioxide dan hybride auto's. Zij zijn dus zeker niet schoner te noemen dan de hybride auto.





http://www.milieucentraal.nl




Milieu Centraal