Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt hervormingsplan De Crem (21/10/09)

N-VA vindt de kritiek binnen de meerderheid op minister van Defensie Pieter De Crem tekenend, maar vooral onterecht. De Crem is de enige federale minister die met een duidelijk hervormings- en besparingsplan op de proppen gekomen is voor zijn departement. Hij doet wat alle federale ministers in deze economisch moeilijke tijden zouden moeten doen. N-VA-Kamerlid Patrick De Groote roept premier Van Rompuy op om zijn partijgenoot De Crem te steunen en zijn meerderheid eindelijk eens op één lijn te krijgen. Hij roept Open Vld op om een voorbeeld te nemen aan De Crem en eindelijk zelf ook eens werk te maken van de broodnodige besparingen op hun departementen.

N-VA stelt echter vast dat De Crem buiten de te verwachte kritiek vanwege de oppositie ook en vooral de meerderheid over zich heen krijgt. De PS reageert niet geheel onverwacht vanuit een misplaatst provincialisme. Maar de kritiek van Open Vld spant helemaal de kroon. Zij verwijten De Crem dat hij in tegenstelling tot hun eigen liberale ministers bespaart op de personeelsbudgetten. De liberalen zouden beter een voorbeeld nemen aan minister De Crem en zelf eindelijk ook eens werk maken van een slanker overheidsapparaat.

Aan zon stemmingmakerij wil de N-VA niet deelnemen. De N-VA heeft zijn kritiek op het wanbeleid van deze regering niet onder stoelen of banken gestoken, maar als een minister een goed beleid voert, dan zijn we niet te beschaamd om dat ook toe te geven. Eerlijk is eerlijk. Dat er dringend overleg nodig is met de sociale partners, is evident. Dat de nefaste gevolgen voor de betrokken personeelsleden tot een minimum beperkt moeten worden, is ook heel belangrijk voor de N-VA.

Patrick De Groote begrijpt dat een reorganisatie altijd pijnlijk is, maar een grondige hervorming is meer dan noodzakelijk. Het is erg populistisch dat sommigen durven te pleiten voor het behoud van de kazernes binnen hun eigen kiesdistrict. Als de bevolking politici iets verwijt, is het dat ze broodnodige ingrepen uitstellen omwille van cliëntelisme. Het siert De Crem dat hij zich hier niet door laat leiden.

Defensie bespaart maar liefst 3,5% op haar begroting, met name 97 miljoen op een begroting van 2,8 miljard en dit op een structurele basis. En tegelijk belooft de minister een hogere efficiëntie met een grotere inzetbaarheid in binnen- en buitenland.

Patrick De Groote: Dit besparingplan had het paradepaardje moeten zijn van deze regering, maar De Crem lijkt veeleer de paria binnen deze regering. Hij wordt bedolven onder de kritiek van zijn voorganger Flahaut, maar ook van zijn liberale coalitiepartners. De enige minister die echt bespaart, wordt door de liberalen fel bekritiseerd. Is dat omdat hij wel bespaart op personeelsbudgetten en hun eigen ministers niet?

Auteur:
Patrick De Groote
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be