Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brusselse regering toont weinig ambitie behalve in Vlaamse rand! (21/10/09)

Uit de regeringsverklaring die vandaag in het Brussels hoofdstedelijk parlement werd voorgelezen door minister-president Charles Piqué sprak erg weinig ambitie. Picqué had het nogmaals over de onrechtvaardige besparingen die Brussel worden opgelegd en de lasten die Brussel als hoofdstad moet dragen. Maar in plaats van via concrete voorstellen zelf orde op zaken te stellen, kijkt hij opnieuw richting federale staat voor meer geld. Uit de weinige initiatieven waarover wel werd gecommuniceerd, bleek vooral de expansiedrang van de Brusselse regering naar de Vlaamse Rand."De regering zou zich beter richten op de eigen problemen en de eigen bevoegdheden, zoals de activering van werkzoekenden en de stimulering van de economie in Brussel", zegt Brussels volksvertegenwoordiger Paul De Ridder.

Met de uitwerking van een Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) wil de Brusselse regering volgens de beleidsverklaring het volgende bekomen: Een samenwerkingsformule die een gemeenschappelijke strategie moet bekijken voor het Brussels bekken uitgebreid tot zijn hinterland. Hiervoor wil de Brusselse regering verschillende structuren oprichten. Onder meer een stuurcomité voor het beleid, een technisch comité en een nationaal opvolgings- en begeleidingscomité. Dit laatste orgaan zou door het Brussels Gewest opgericht en gestuurd worden, maar ook de andere gemeenschappen en gewesten kunnen hierin vertegenwoordigd zijn. Voor N-VA toont de Brusselse regering hiermee opnieuw haar expansiedrang naar de Vlaamse rand.

Tenslotte wil de Brusselse regering nog tijdens deze legislatuur een werkgroep oprichten om na te denken over een overheveling van bevoegdheden tussen gemeenten en gewest. "Dat het Brussels hoofdstedelijk gewest gekenmerkt wordt door een dure en complexe structuur, weet iedereen. Maar wanneer durft het gewest nu eindelijk eens het debat aangaan over de fusie van de gemeenten en de politiezones tot één groot Stadsgewest en één Brusselse politiezone? Zo"n fusie zou een belangrijke besparing met zich meebrengen, en vooral een efficiënt beleid mogelijk maken", aldus De Ridder.

Auteur:
Paul De Ridder
Brussels Volksvertegenwoordiger N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be