TNS NIPO


21 oktober 2009

Venlonaren willen harder beleid

De inwoners van Venlo zijn op een aantal punten duidelijk strenger dan de gemiddelde Nederlanders als het gaat om het gemeentelijk beleid. Zo zijn meer Venlonaren voorstander van cameratoezicht op straat en het verspreiden van minderheden over de gemeente. De helft van de inwoners wil verkoop van softdrugs aan Duitsers in de Venlose coffeeshops verbieden. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO ter gelegenheid van de lancering van www.allemaalpolitiek.nl, een politiek social network à la Hyves.

Venlo wil strenger
TNS NIPO onderzocht met behulp van een aantal stellingen de wensen van de Venlonaren over het te voeren beleid in hun gemeente. Over het geheel genomen wijkt de mening van de Venlonaren niet sterk af van die van de gemiddelde Nederlander, maar een aantal opvallende verschillen springen in het oog.
Zo is zestig procent van de Venlonaren voorstander van meer cameratoezicht op straat. Onder de gemiddelde Nederlanders is 43 procent daar een voorstander van. Het spreiden van minderheden over de gemeente vindt bijna tweederde (65%) van de Venlonaren een goed idee. Ongeveer de helft van de gemiddelde Nederlanders (49%) is diezelfde mening toegedaan. En volgens de helft van de Venlonaren zou verkoop van softdrugs aan Duitsers in de Venlose coffeeshops verboden moeten worden. Eenderde deel van de inwoners ziet niets in zo'n verbod.

Minder streng voor de horeca
Opmerkelijk is het feit, dat in Venlo een groter deel van de bevolking voorstander is van flexibele sluitingstijden voor de horeca: 43 procent vindt dat café's en restaurants zelf mogen bepalen tot hoe laat ze open blijven, terwijl slechts 31 procent van de Nederlanders hiervan voorstander is.

Tot slot valt op, dat inwoners van Venlo meer dan in Nederland als geheel bereid zijn om een lastenverhoging te accepteren als dit wordt veroorzaakt door maatregelen die het milieu ten goede komen: 25 procent is hier voor, tegenover 14 procent in heel Nederland.

Aanleiding tot het onderzoek
Onderzoeksbureau TNS NIPO lanceert in samenwerking met KiesKompas een nieuw initiatief: www.allemaalpolitiek.nl. Dit social network moet uitgroeien tot de online politieke arena van Nederland. Allemaalpolitiek.nl nodigt uit tot openhartige en diepgaande discussie over alle denkbare politieke onderwerpen en kwesties. De komende weken staan de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo centraal die op 18 november plaatsvinden. Deelnemers aan allemaalpolitiek.nl kunnen niet alleen met elkaar in discussie gaan, maar ze kunnen ook hun eigen politieke webblog starten, elkaars bijdragen belonen met virtuele cadeaus, video's en foto's delen en nog veel meer. Deelname is en blijft uiteraard geheel gratis.

Resultaten in Goedemorgen Nederland
Morgen presenteert Peter Kanne van TNS NIPO in KRO's Goedemorgen Nederland (vanaf 07:10 op Nederland 1) de uitslag van het onderzoek naar het verwachte stemgedrag van de kiezers.

Onderzoek Venlo: C6956 J3 | TNS NIPObase CATI/CAWI | Het veldwerk vond plaats van 15 tot en met 18 oktober 2009. Aan het onderzoek werkten 793 inwoners van Venlo van 18 jaar en ouder mee (CATI: n = 521; CAWI: n = 272).
Onderzoek Nederland: C6956 Trend 9 | TNS NIPObase CAWI | Het veldwerk vond plaats van 16 tot en met 18 oktober 2009. Aan het onderzoek werkten 1.051 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee.