Afdeling
Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 20-10-2009

JONGEREN: BEZUINIG OP BEATRIX

Waarop zouden jongeren als eerste bezuinigen? Driekwart kiest voor het koningshuis. Het mes mag ook in het ambtenarenapparaat, defensie en ontwikkelingshulp. Maar van de gezondheidszorg en onderwijs moet je afblijven. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met NOS Headlines.

Een jaar nadat de kredietcrisis begon in Nederland peilen Top-X en NOS Headlines voor de derde keer de gevolgen voor jongeren. Een kwart van de 2000 deelnemers (tussen 12 tot 24 jaar) heeft persoonlijk iets gemerkt van de crisis. Dit zijn vooral jongeren vanaf 20 jaar. Deze groep heeft minder geld te besteden en er is minder werk.

Geld zat

Ruim eenderde constateert (financiële) problemen bij familieleden. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van oktober vorig jaar. Een opmerking van een deelnemer: "We kunnen niks leuks doen, zoals op vakantie". Het grootste deel van de deelnemers - zeker de jongeren tot 17 jaar - is echter optimistisch. Zij
denken dat hun portemonnee goed gevuld blijft en geven ook meer geld uit dan een half jaar geleden. Slechts een op de vijf zegt zich echt grote zorgen te maken. Meisjes maken zich iets meer zorgen dan jongens.

AOW-leeftijd

De meerderheid blijkt geïnteresseerd te zijn in de discussie over de AOW-leeftijd. Tweederde vindt dat mensen de vrijheid moeten hebben om zelf te bepalen of zij met 65 of 67 jaar met pensioen gaan. Het vertrouwen in het kabinet daalt. Slechts eenderde van de deelnemers is enthousiast over de crisisaanpak van het kabinet; een half jaar geleden was dit nog de helft.

De gehele uitslag is te lezen op: www.Top-X.nl