Ingezonden persbericht


Den Haag, 21 oktober 2009

PvdA stelt vragen over gedwongen uithuwelijken

De PvdA gemeenteraadsfractie heeft aan het stadsgewest Haaglanden vragen gesteld hoe Bureau Jeugdzorg omgaat met meiden onder de 18 jaar, die worden uitgehuwelijkt. Aangezien Haaglanden landelijk bekend en geprezen is om zijn beleid op eerwraak, wil de PvdA gemeenteraadsfractie dat het Kernteam Eergerelateerd Geweld van de politie Haaglanden instructies en cursussen gaat geven aan Bureau Jeugdzorg.

In dagblad Trouw van 14 oktober 2009 stond een artikel over een meisje van 18 jaar die uitgehuwelijkt is op haar 13e, terwijl zij in Nederland woonde. De bruiloft luidt een bestaan in van verkrachting, mishandeling, opvang en hulpverlening. School was op de hoogte, jeugdzorg was op de hoogte en ook het Kernteam Eergerelateerde Geweld van Politie Haaglanden wist van deze zaak en adviseerde Jeugdzorg het meisje niet vanuit de opvang naar haar ouders te sturen. Toch werd het meisje Suat teruggestuurd naar huis, waarna het mis ging. Het gezin migreerde terug naar het herkomstland, maar de vader bleef in Nederland. Sindsdien is het meisje spoorloos en vreest men voor haar leven. Inmiddels is een straf rechtelijk proces gestart tegen de bruidegom.

PvdA raadslid Saskia Mulder maakt zich grote zorgen over het meisje en vraagt zich af hoeveel meisjes hetzelfde lot ondergaan. "Het is belangrijk dat we gaan inventariseren hoeveel meisjes voor hun 18e jaar worden uitgehuwelijkt. Het is een groot grijs gebied, terwijl er veel ellende achter schuil gaat. De PvdA wil dat de medewerkers van Jeugdzorg over uithuwelijking onder de 18 jaar instructies krijgen of een cursus, zodat zij bewust zijn van de signalen en dat zij leren hoe te handelen met dergelijke situaties," betoogt Saskia Mulder.

Zie bijlage voor de schriftelijke vragen

Voor meer info:Saskia Mulder 06-41 46 9999


---- --
Den Haag, 19 oktober 2009

Aan de voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden,

In dagblad Trouw van 14 oktober 2009 stond een artikel over een meisje van 18 jaar die uitgehuwelijkt is op haar 13e, terwijl zij in Nederland woonde. De bruiloft luidt een bestaan in van verkrachting, mishandeling, opvang en hulpverlening. School was op de hoogte, jeugdzorg was op de hoogte en ook het Kernteam Eergerelateerde Geweld van Politie Haaglanden wist van deze zaak en adviseerde Jeugdzorg het meisje niet vanuit de opvang naar haar ouders te sturen. Toch werd het meisje Suat teruggestuurd naar huis, waarna het mis ging. Het gezin migreerde terug naar het herkomstland, maar de vader bleef in Nederland. Sindsdien is het meisje spoorloos en vreest men voor haar leven. De PvdA gemeenteraadsfractie maakt zich grote zorgen en vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Derhalve stel ik het Dagelijks Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden de volgende vragen:


1. Hoe kan het zo zijn dat Jeugdzorg een dringend advies van de kerngroep eergerelateerd geweld van de politie Haaglanden in de wind slaat?


2. Is dit een incident of zijn er meer meisjes die uitgehuwelijkt worden voor hen 18e jaar?

Zo ja, hoe gaat Jeugdzorg hiermee om en zijn hier instructies voor?


3. Jeugdzorg zou kinderen in bescherming moeten nemen, wat in dit geval niet gelukt is. Is er bij bureau Jeugdzorg een onderzoek gestart hoe dit zo heeft kunnen gebeuren? Zodat er stappen voor de toekomst worden genomen.


4. Zijn er cursussen of instructies te verkrijgen door of via het kernteam eergelateerd geweld? Zo ja, is het bureau Jeugdzorg bereid in contact te treden met het kernteam eergerelateerd geweld ten einde cursussen of instructies voor de medewerkers van het bureau Jeugdzorg te (laten) organiseren. Zo nee, waarom niet?


5. Is Bureau Jeugdzorg bereid om met de politie Haaglanden en scholen een onderzoek op te zetten om te bekijken hoeveel meisjes voor hun 18e jaar worden uitgehuwelijkt en welke gevolgen dit heeft voor hen?

Saskia Mulder
Lid Algemeen Bestuur Haaglanden


---- --