Ingezonden persbericht


Senioren. Een groeiende doelgroep met steeds strakker omlijnde woonwensen. Woningcorporaties verwachten in de toekomst bij de ontwikkeling van nieuwe woningen actiever hierop in te spelen. Dit is één van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat Yacht op 6 oktober 2009 in het Gevangenismuseum in Veenhuizen presenteerde aan een aantal woningcorporaties en zorginstellingen. Het onderzoek geeft inzicht in de wijze waarop woningcorporaties omgaan met het thema vergrijzing.

Vergrijzing en zorg op de agenda

Vijftien woningcorporaties uit de drie Noordelijke provincies en de kop van Overijssel hebben deelgenomen aan het onderzoek, uitgevoerd door Yacht. De ondervraagde woningcorporaties geven bijna allemaal aan dat het onderwerp vergrijzing en zorg bij hen op de agenda staat. Woonplannen voor de senioren doelgroep worden in steeds sterker wordende samenwerking met zorginstellingen en gemeentes opgesteld. Om het woningaanbod aan te laten sluiten op de woonwensen van senioren, wordt voornamelijk gekeken naar de mogelijkheden voor levensloopbestendige woningen, flexibel bouwen en het aanpassen van bestaande woningen. Door een deel van de woningcorporaties worden senioren in het planvormingsproces betrokken, bijvoorbeeld door deelname in klankbordgroepen.

Kentering in woonwensen senioren

De woningcorporaties zien een aantal belangrijke ontwikkelingen als het gaat om de toekomstige vraag van senioren naar geschikte woningen: de klant wordt steeds kritischer en mondiger, wenst zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en hecht meer waarde aan zijn leefomgeving. Om in te spelen op die veranderende klantvraag verwachten de corporaties woningen te ontwikkelen die levensloopbestendig zijn, zorg bij de klant mogelijk maken of gemeenschappelijke zorgvoorzieningen in de nabijheid bieden, in een omgeving waarin de oudere een actieve rol in het sociale leven kan (blijven) spelen.

Project Toekomstvast & Zorgzeker Wonen

Aanleiding voor het onderzoek van Yacht is het project Toekomstvast & Zorgzeker Wonen van VitaValley en TNO. Dit project levert een bijdrage aan de kennis die nodig is om het woonaanbod optimaal af te stemmen op de woonvraag van ouderen en chronisch zieken. Het project resulteerde in de publicatie van de 'Zilverbouwwijzer' en een definitiestudie. Tijdens de bijeenkomst in Veenhuizen werd dit project toegelicht door VitaValley.

VitaValley is een kennisnetwerk waarin een gevarieerde samenstelling van zorginstellingen, kennisinstituten en ondernemers in de zorg samenwerken aan innovatieve projecten en financieringsvraagstukken in de (gezondheids)zorg.

Over Yacht

Yacht. Mensen van betekenis.

Yacht is in Nederland marktleider op het gebied van detachering, interim-management en werving & selectie. Vanuit veertien kantoren faciliteert Yacht de markt met een netwerk van hoogopgeleide en ervaren professionals. Yacht levert specialisten in Bouwkunde & Civiele Techniek, Finance, HRM, ICT, Legal, Logistics & Procurement, Marketing & Communicatie en Technology.

Met zijn relaties werkt Yacht aan intelligente oplossingen, die duurzaam rendement opleveren en de grootste impact hebben. Yacht doet dit vanuit zijn kernwaarden 'kennis', 'kwaliteit' en 'betrouwbaarheid'. Yacht geeft zijn klanten advies op het gebied van HR-oplossingen en helpt bedrijven zich duurzaam te ontwikkelen door het leveren van professionals.

Yacht is onderdeel van Randstad Holding NV, specialist in flexibel werk en human-resourcesdiensten. Randstad Holding is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT


---

Noot voor de redactie (