Gemeente Winterswijk


Ondersteuning bij verminderde herindicatiestelling voor AWBZ

21 oktober 2009

Inwoners van Winterswijk bij wie de AWBZ-begeleiding komt te vervallen, ontvangen een brief van de gemeente Winterswijk. In deze brief wordt de betrokken inwoner uitgenodigd voor een gesprek om de ontstane situatie door te spreken. Per 1 januari 2009 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten veranderd. In de nieuwe wetgeving is er voor sommige mensen met een beperking minder begeleiding beschikbaar. In een enkel geval kunnen zij zelfs helemaal geen aanspraak meer maken op hulp. Het gaat om hulp in de vorm van dagbesteding of begeleiding bij praktische zaken.

Om de inwoners te helpen die met dit probleem te kampen hebben, werkt de Gemeente Winterswijk nauw samen met de organisatie MEE. MEE is een landelijke organisatie die zorg draagt voor mensen met een beperking. MEE heeft de opdracht gekregen mensen verder te helpen waarbij de indicatie voor Begeleiding is stop gezet of is verminderd.

Gratis tijdelijke ondersteuning
Mensen die bij een herindicatie hun AWBZ begeleiding geheel of gedeeltelijk verliezen, kunnen gratis bij MEE terecht voor ondersteuning. Samen met een consulent van MEE kunnen zij kijken wat hier aan te doen is. Deze ondersteuning van MEE is tijdelijk. Het vervangt niet de begeleiding die er eerder vanuit de AWBZ was.

Wat doet MEE?
MEE kan samen met de betrokken inwoner kijken welke mogelijkheden er nog wel zijn. Zijn er voorzieningen of hulpbronnen? De consulenten van MEE werken met een uitgebreide sociale kaart en MEE werkt al jaren samen met partners in wonen, zorg en welzijn. Daarom kan MEE verwijzen naar de organisatie die het meest kan betekenen. Desgewenst gaat de consulent mee om zaken te regelen of contact te leggen. Wanneer het echt niet anders kan zal MEE, binnen de mogelijkheden, een andere zorgvoorziening proberen aan te vragen.