Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 19-10-2009

AVRO-PROGRAMMA 1/2 KUNSTUUR: 4ART, MUSEUMGASTEN EN NIEUW IN NEDERLAND

Op woensdag 21 oktober brengt de AVRO tussen 19.55 uur en 20.25 uur op Nederland 2 het ½ KunstUur. In dit magazine onder meer programma's als Museumgasten en 4 Art, het nieuwe programma over hedendaagse kunst.

4 Art:
In 4 Art geven vier gerenommeerde kunstcritici hun eigen kijk op hedendaagse kunst. Deze week is dat Valentijn Bijvanck, directeur van het Nationaal Historisch Museum. Hij vertelt over het werk van concept-art kunstenaar Meschac Gaba. Deze kunstenaar is bezig met zijn Museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst. Iedere zaal van het museum is een kunstwerk op zich. De 12 zalen werden deze zomer voor de eerste keer getoond in Museum de Paviljoens in Almere.

Museumgasten Special: Cilly Dartell in Oman
Presentatrice Cilly Dartell reist naar het Midden-Oosten, naar Oman. Aanleiding is de tentoonstelling over dit land in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Cilly Dartell zoekt naar de achtergronden en betekenis van de stukken die in Amsterdam worden tentoongesteld. Zowel de traditionele als de moderne kant van dit land komen aan bod. Eigenlijk is er niets wat het lijkt: de grote moskee van Muscat lijkt uiterlijk eeuwenoud, maar is rond 2000 gebouwd. En een onberispelijk strak, wit fort in de plaats Nizwa in het binnenland lijkt pas te zijn opgeleverd, maar blijkt uit 1450 te zijn. Kortom: Oman is een verrassing.

Nieuw in Nederland
Siegfried Woldhek - Museum Atlas van Stolk. Adriaan van Dis in een matrozenpakje, Johan Cruijff op een wolk, koningin Beatrix met een suizende Suzuki Swift. Siegfried Woldhek tekent schrijvers, sporters en politici. Meestal niet flatteus, maar wel treffend. Nieuw in Nederland bekijkt de toptekeningen in Museum Atlas van Stolk in Rotterdam. Alexander Pechtold geeft in deze uitzending commentaar op zijn eigen portret uit. ½ KunstUur is een verkorte versie van KunstUur, dat iedere zaterdag te zien is om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2. ½ KunstUur is elke woensdag te zien bij de AVRO om 19.55 uur op Nederland 2.