Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Bezoek van Armeense jonge boeren

NAJK en LAJK ontvangen van 21 tot 24 oktober drie jonge boeren van de Armeense boerenorganisatie FAA-ULE. Het bezoek vindt plaats in het kader van een samenwerkingsverband die LAJK en FAA-ULE pas geleden zijn aangegaan. Tijdens het bezoek maken de Armeniërs kennis met NAJK/LAJK en gaan ze langs bij een aantal agrarische bedrijven.

FAA-ULE is een overkoepelende organisatie van 20 Armeense boerenverenigingen en is opgericht in 2001. Hun doel is de ledenorganisaties te helpen bij hun ontwikkeling. FAA-ULE doet dit door hen te ondersteunen op het gebied van technische -,sociale -, juridische - en managementzaken. Ook vertegenwoordigen zij hun leden op nationaal en internationaal niveau.

De Armeense landbouw heeft na de val van de Sovjet-Unie belangrijke veranderingen ondergaan. Het communistische collectieve agrarische bedrijfsmodel heeft plaatsgemaakt voor familiebedrijven. Een belangrijk probleem in Armenië is dat jongeren niet gemotiveerd zijn om in de landbouw te werken en liever naar Moskou gaan om daar hun geluk te beproeven. Voor jonge boeren is het vooral moeilijk om financiering en trainingen te krijgen.

FAA-ULE is met haar 8 jaar een erg jonge organisatie en wil graag leren van een agrarische organisatie die al wat langer meedraait, zoals NAJK/LAJK. In 2008 zijn de eerste contacten gelegd en met dit bezoek hopen beide organisaties de mogelijkheden tot verdere samenwerking te verkennen.

Het bezoek en de samenwerking zijn mogelijk gemaakt door Agriterra
* Datum: 20 oktober 2009