Dienstenbond CNV

Nieuws

20 oktober 2009

Akkoord harmonisatie cao AGIS

CNV Dienstenbond heeft een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden die voor u gelden wanneer u in dienst komt van Achmea Personeel B.V. Als de leden van de drie vakbonden met het akkoord instemmen, zal dat vanaf 1 januari 2010 het geval zijn. Het woord is nu aan u.

Agis en Achmea
Agis maakt sinds enige tijd deel uit van Eureko, de moedermaatschappij van Achmea. De bedoeling is dat in 2013 Agis opgegaan is in Achmea. Gezien het streven van Achmea om een nieuw zorgbedrijf op te bouwen, is er de afgelopen tijd tussen de vakorganisaties met Agis en Achmea onderhandeld over de voorwaarden waaronder u onder de cao van Achmea komt te vallen. De OR heeft ons als adviseur bijgestaan.

Na lange onderhandelingen met de werkgever en intensief overleg met OR en CNV kaderleden is op 15 oktober dan een principeakkoord bereikt. Dit akkoord wordt u nu, met een positief advies, ter stemming voorgelegd. Het stembiljet is als bijlage toegevoegd. De stemming eindigt op 16 november.
De tekst van het akkoord kunt u op Agisnet/HAA/nieuws vinden. Daar vind u ook de data waarop informatiebijeenkomsten plaatsvinden. Op elke bijeenkomst zal iemand van een van de drie vakorganisaties aanwezig zijn om zaken toe te kunnen lichten.

Het principeakkoord
U komt onder de cao Achmea te vallen. We denken dat het akkoord de huidige rechten uit de cao Zorgverzekeraars en de regelingen in de cao Achmea goed met elkaar samenbrengt. Het akkoord doet natuurlijk recht aan de garantietoezegging bij de fusie: niemand gaat er door de fusie per saldo op individueel niveau op achteruit. Er zijn dus wel wat verschillen in de arbeidsvoorwaarden straks, zowel ten voordele als ten nadele, die elkaar echter zoveel mogelijk compenseren.

Hier enkele belangrijke punten:


- het Achmea beoordeling- en beloning-systeem wordt overgenomen;
- uw pensioenaanspraken stijgen, geen pensioenbreuk;
- u bereikt door de overgang eerder de top van uw huidige salarisschaal dan tot nu toe;

- uw wachtgeldrechten blijven onaangetast;

- de voorwaardelijke VUT-rechten worden onvoorwaardelijk en afgekocht.


- Vut-rechten voor degenen geboren voor 1950 blijven ongewijzigd;
- uw huidige extra vakantiedagen boven het Achmea-niveau blijven (bevroren);

- extra vergoeding ziektekosten boven het Achmea-niveau wordt in 7 jaar afgebouwd;

- u kunt gebruik maken van de kortingen die Achmea-bedrijven Achmea-personeel aanbiedt.

Dit is maar een klein gedeelte van de vele afspraken. Het totale overzicht kunt u op Agisnet/HAA vinden. Daar vindt u ook de data waarop informatiebijeenkomsten worden georganiseerd.

Als u, en met u de meerderheid van de leden, met het akkoord instemmen komt u per 1 januari 2010 te werken in de Achmea Personeel B.V. en zijn vanaf dan de cao Achmea en de overgangsmaatregelen van toepassing. Dit geldt echter niet voor het Sociaal Plan Achmea en u valt ook niet onder de reorganisatie (SENS) die er nu bij Achmea plaatsvindt. Uw arbeidsovereenkomst zal ook niet wijzigen.

Wij hopen u te treffen op een van de bijeenkomsten en wij zien het stembiljet gaarne vóór 16 november terug. U kunt ook mailen naar bestuurder Bernard Jan de Groot op b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl