Dienstenbond CNV

Nieuws

20 oktober 2009

Nieuwe ontwikkelingen, ook bij RBS

Donderdag 15 oktober heeft CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, samen met De Unie , een onderhoud gehad met HR van RBS. We hebben daar over vijf, voor u, belangrijke onderwerpen gesproken, waarin nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden:

project Rayleigh

een eigen RBS-CAO

een nieuwe RBS E-CAO

datumwijziging legal demerger

de medewerkers in Z-share

Project Rayleigh
RBS had eerder dit jaar al aangekondigd dat zij wereldwijd hun organisatie anders wilden gaan inrichten. Het was dus niet voor iedereen een verrassing dat wereldwijd een grote inkrimping moet plaatsvinden. Ook Nederland ontkomt helaas niet aan een afslanking bij Manufacturing. Helder is geworden, dat dit pas gaat plaatsvinden na Q1 2010. Het hele proces zal in stappen verlopen. De echte start zal pas zijn na 1 maart 2010, dus na afloop van de huidige E-CAO, die nu nog steeds van kracht is. Door de reorganisatieplannen is een nieuwe E-CAO natuurlijk van groot belang, want helaas is banenverlies aan de orde en dus een noodzaak voor een goed sociaal plan. De werkgever heeft bij ons het idee geopperd voor een apart sociaal plan voor dit project, maar daar voelen wij weinig voor. Vakbonden staan voor een gelijke behandeling van werknemers. Een apart sociaal plan voor project Rayleigh zou betekenen dat die medewerkers anders worden behandeld dan collega's die misschien vrijwel tegelijk ook hun functie verliezen door een andere, kleinere reorganisatie binnen het bedrijf. Dit is niet wenselijk.

RBS CAO
Over een eigen RBS CAO zijn in 2008 al verschillende besprekingen geweest met voorstellen van de werkgever die bij de bonden weinig gehoor vonden. Nu zijn er meer serieuze plannen ontwikkeld door RBS en de werkgever is begonnen met een toelichting op deze eerste plannen. Dat is nodig, om begripsverwarring te voorkomen. Het gaat immers om een Nederlandse CAO en Nederlandse arbeidsvoorwaarden en dat is voor de Schotten soms best lastig. RBS vervolgt hun toelichting op 26 oktober as. Dan komen we weer bijeen. Als de voorstellen duidelijk zijn dan zullen we hierover naar de leden communiceren. Helder is, dat zij geen CAO willen die vooral gebaseerd zou zijn op de retail. Zij denken er daarom bijvoorbeeld over om de werkingssfeer van de CAO te beperken, tot en met functiegroep 11 en niet meer tot en met functiegroep 15. De vraag is natuurlijk hoe de groep 12-15 daarover zelf denkt.

RBS E-CAO
RBS heeft aangegeven een aantal zaken uit de huidige E-CAO te willen veranderen. Dat willen wij niet. Principieel houden wij nog steeds vast aan het credo "Comparable not less favourable". Dus, dezelfde omvang, maar elementen die de onderneming niet kan uitvoeren, wijzigen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een Redeployment Center. Dat bestaat niet bij RBS, dus daarvoor moeten we iets anders regelen. Ook hiervoor geldt, dat we 26 oktober verder gaan met de inhoud en dat we als we alles compleet hebben, hierover naar de leden zullen communiceren.

Wijziging datum Demerger
Tijdens ons vorige gesprek hebben wij het verschuiven van de demergerdatum al aangekaart. Toen wilde niemand, noch RBS noch ABN AMRO, daarover iets zeggen. Nu blijkt, dat we het terecht hebben aangekaard. Wat blijkt, RBS is afhankelijk van externe factoren die de uiteindelijke demergerdatum zullen bepalen. Iedere keer dat er een claim komt, moet die eerst afgehandeld zijn voordat ze verder kunnen. Het is dus denkbaar dat ook de datum in februari 2010 niet wordt gehaald. Dat kan effecten hebben voor de CAO. We kunnen dan in een bijzondere situatie terecht komen. Maar goed, we zijn in dit hele traject inmiddels gewend aan unieke situaties en derhalve ongewone processen en procedures.

Z-share
Met betrekking tot het selectieproces vertelt HR ons, dat de HR principles van het Consortium zijn resp. zullen worden aangehouden. Daarop is een toelichting gegeven.
Daaruit konden we constateren dat er wel degelijk uiteindelijk tot gedwongen ontslag wordt overgegaan als er voor iemand geen plek meer gevonden wordt. Als bonden hebben we aangegeven vast te houden aan het begrip "Geen gedwongen ontslag" zoals we dat destijds hebben besproken met Neil Roden. Dit begrip behelst een commissie die aan het einde van het traject onderzoekt of beide partijen (de werkgever en de medewerker) voldoende hebben gedaan om ander werk te verkrijgen en om te bezien of er nog een individuele regeling moet komen. Denkt u dat u op een andere wijze bent geselecteerd en u bent het hiermee oneens, ga dan in beroep bij de Geschillen Commissie als de termijn dat nog toelaat.

We houden u op de hoogte.

Werkzaam bij RBS?
Graag zouden we in ons ledenbestand een onderscheid gaan maken tussen medewerkers van RBS en medewerkers van ABN AMRO. Op dit moment staan alle medewerkers geregistreerd als werkzaam bij ABN AMRO. Straks zijn het natuurlijk twee losse bedrijven en zeker nu er aparte cao onderhandelingen gepland staan, is het voor ons relevant om te weten wie er precies bij RBS werken.
Wilt u ons dit laten weten door een email te sturen aan secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl onder vermelding van uw naam en met de mededeling werkzaam bij RBS.
Veel dank alvast.

Informatie per email
Als u alle Info's ook digitaal wilt ontvangen, laat me dan uw emailadres weten door een email te sturen aan
s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Vragen
Als u nog vragen heeft dan horen we dat natuurlijk graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of
via 023-5670685.